Σχολεία κλειστά... και κινητοποιήσεις
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999

Το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού «βαίνει σε καλό δρόμο». Εισαγγελείς μαζί με την Αστυνομία βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο «πόδι» για να επιτελέσουν το έργο τους. Και το έργο τους αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά να σπάζουν τις αλυσίδες από τις πόρτες των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, αλλά και να απειλούν τους αγωνιζόμενους μαθητές. Σ' όλα αυτά όμως οι μαθητές απαντούν με καθημερινές διαδηλώσεις, πορείες, «στήνουν» μπλόκα, «γυρνώντας τις πλάτες τους» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Πάνω από 550 σχολεία σ' όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά χτες με καταλήψεις αλλά και αποχές από τα μαθήματά τους, που πραγματοποίησαν οι μαθητές. Στην Αθήνα, τα σχολεία που δε λειτούργησαν, σύμφωνα με μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ήταν πάνω από 250, ενώ στον Πειραιά κλειστά ήταν 26 σχολεία.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας χτες με ανακοίνωσή του είδε την πλειοψηφία των σχολείων... ανοιχτά! Συγκεκριμένα, επικαλούμενο στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που έχει από τις περιφερειακές Διευθύνσεις, τα σχολεία που «δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία είναι 85». Ομως τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι από 13 περιφερειακές Διευθύνσεις σε σύνολο 53.

Τοπικές κινητοποιήσεις, κλείσιμο δρόμων και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες σε δήμους της Αθήνας. Πάνω από 1.000 μαθητές από τα σχολεία των Αγίων Αναργύρων πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Στου Ζωγράφου εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Γαρδένια και στη συνέχεια απέκλεισαν την Ούλοφ Πάλμε. Εκεί σημειώθηκε ένα αποτρόπαιο γεγονός. «Αγανακτισμένος» - πιστολέρο οδηγός πήρε την υπόθεση στα χέρια του. Συγκεκριμένα, ο Αθανάσιος Συγγελάκης έβγαλε το αεροβόλο περίστροφό του και άρχισε να απειλεί τους μαθητές που είχαν αποκλείσει το δρόμο. Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία και ακολουθήθηκε η αυτόφωρος διαδικασία.

«Μπλόκο» έστησαν οι μαθητές και στην Καλλιθέα. Μαθητές από το 3ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλλιθέας έκλεισαν συμβολικά το δρόμο στη διασταύρωση των οδών Δαβάκη και Θησέως. Συμβολικό αποκλεισμό της Ταϋγέτου πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, οι μαθητές του 1ου και 2ου Ενιαίου Λυκείου Καματερού «έστησαν» μπλόκο στη λεωφόρο Χασιάς.

Οργιο τρομοκρατίας και περίπολοι εισαγγελέων

Το ίδιο σκηνικό με εισαγγελείς και αστυνομικούς στα σχολεία επαναλήφθηκε και χτες. Οι «υπάλληλοι» της κυβέρνησης πραγματοποίησαν «περιπόλους» στα σχολεία, εξοπλισμένοι με τανάλιες για να «σπάσουν» τις καταλήψεις. Χαρακτηριστικό του οργίου τρομοκράτησης και καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών των μαθητών η επιστράτευση πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, στο 4ο Ενιαίο Λύκειο Ζωγράφου χτες το πρωί εισαγγελέας και αστυνομικοί βρέθηκαν στο σχολείο για να «σπάσουν» την κατάληψη των μαθητών. Είχαν καλέσει όμως για το «δύσκολο» έργο του ανοίγματος και πυροσβέστες. Ομως όταν οι πυροσβέστες πληροφορήθηκαν το λόγο της παρουσίας τους εκεί, αρνήθηκαν να σπάσουν τις αλυσίδες στην πόρτα του σχολείου, λέγοντας ότι δεν μπορούν και δε θέλουν άλλωστε να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους μαθητές, αλλά αντιθέτως είναι μαζί τους αφού και οι ίδιοι είναι γονείς και αποχώρησαν από το σχολείο.

Το σχολικό συγκρότημα του 2ου και 3ου Ενιαίου Λυκείου, που βρίσκεται στο Ν. Ηράκλειο, το πρωί το «επισκέφτηκε» εισαγγελέας και Αστυνομία για να επιτελέσουν το έργο τους. Ομως εκεί βρήκαν αντιμέτωπους εκτός από τους μαθητές και τους γονείς τους. Στην ενέργεια να σπάσουν την αλυσίδα, οι μαθητές απάντησαν με αποχή από τα μαθήματά τους.

Στο σχολικό συγκρότημα Νικοπόλεως στα Πατήσια, ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου κατέθεσε μήνυση στα 15μελή του 8ου Γυμνασίου - Λυκείου, 32ου Γυμνασίου - Λυκείου και του νυχτερινού σχολείου, γιατί τα παραπάνω σχολεία τελούν υπό κατάληψη.