ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Συντονιστής κατά της τρομοκρατίας»
Παρασκευή 19 Μάρτη 2004

Από πρόσφατη άσκηση νηοψίας και συλλήψεις «τρομοκρατών» από ΝΑΤΟικά πλοία στο Σαρωνικό
Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εξέφρασαν, χτες, την ομόφωνη υποστήριξή τους στην ιδέα του διορισμού ενός «Ευρωπαίου συντονιστή κατά της τρομοκρατίας», έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Επίσης, οι πρεσβευτές ενέκριναν να προωθηθεί το θέμα της «ρήτρας αλληλεγγύης», η οποία υπάρχει και στο προσχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Με τη ρήτρα αυτή προβλέπεται ότι τα κράτη της ΕΕ δείχνουν την αλληλεγγύη τους - και με μέσα στρατιωτικά - όταν εκδηλωθεί μία τρομοκρατική επίθεση στο χώρο της ΕΕ.

Ο μελλοντικός «κ. Τρομοκρατία» θα είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος και θα υπάγεται ιεραρχικά στον ανώτατο αντιπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα. «Η γενική βούληση είναι να είναι αυτό ένα πραγματικό (όχι τιμητικό) αξίωμα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες», σχολίασε άλλη διπλωματική πηγή της ΕΕ. Το θέμα αυτό έχει συμπεριληφθεί να συζητηθεί από την ιρλανδική προεδρία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25, 26 του Μάρτη, που λαμβάνει τελικά χώρα μετά τη σφαγή από τρομοκράτες στη Μαδρίτη στις 11 του Μάρτη.

Στο μεταξύ, σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν οι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές προτάσεις και ιδέες στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Μια τέτοια ιδέα εξέφρασε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός διεθνούς «σώματος αφοπλισμού», το οποίο θα διαπιστώνει αν μια χώρα έχει όπλα μαζικής καταστροφής! Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Radio France Internationale, πρότεινε επίσης τη σύσταση «σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που θα ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβάσεις από τις «αιμοσταγείς δικτατορίες» των οποίων η διατήρηση στην εξουσία θα κρίνεται απαράδεκτη. «Παίρνοντας μαθήματα από αυτή την ιρακινή υπόθεση, προτείνουμε τη δημιουργία ενός σώματος αφοπλισμού που σε μια κρίσιμη κατάσταση να μπορεί επί τόπου να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνοντας ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής κήρυξαν τον πόλεμο το Μάρτη του 2003 χωρίς να περιμένουν από τους επιθεωρητές αφοπλισμού του ΟΗΕ να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, όπως άλλωστε αυτοί ζητούσαν. Ενα χρόνο μετά, οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν βρει τα όπλα αυτά αλλά και οι δικοί τους εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν αν τα όπλα υπάρχουν. Απέναντι στη διάδοση των εξοπλισμών, η ιδέα μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου στους τομείς των βιολογικών και χημικών όπλων όπως και των πυραύλων, στο πρότυπο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει κερδίσει έδαφος στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. «Με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε τη διατήρηση στην εξουσία δικτατοριών, που συχνά είναι δικτατορίες αιμοσταγείς, ζητούμε τη σύσταση ενός σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα πληροφορεί επίσης τη διεθνή κοινότητα και που θα της επιτρέπει να ενεργεί γνωρίζοντας το λόγο. Κανείς, καμιά εξουσία σήμερα δεν μπορεί να ιδιοποιείται μόνο το δικαίωμα δράσης στο όνομα της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο ντε Βιλπέν. Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του, ο Γάλλος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θέσης Ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης του Μάρτη στη Μαδρίτη.

«Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο ντε Βιλπέν αναφερόμενος στην πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, να διοριστεί ένας εμπειρογνώμονας, αρμόδιος για το συντονισμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι πολύ σημαντικό να επιζητούμε να συντονίσουμε καλύτερα τη δράση μας, εμείς οι Ευρωπαίοι, όπως αυτό προτάθηκε από τον Χαβιέ Σολάνα, (ο διορισμός) ενός ειδικού, ενός συντονιστή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο Radio France Internationale. «Πιστεύω ότι πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας σε τεχνικό επίπεδο τέτοιο που να μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα, να πολεμήσουμε καλύτερα την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ντε Βιλπέν.

Το περιβάλλον του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ διευκρίνισε ότι αυτός ο «Κύριος Αντι-Τρομοκρατία», που θα τεθεί υπό τον Χαβιέ Σολάνα, δε θα είναι πολιτικός αλλά ειδικός με γνώση των φακέλων, απορρίπτοντας έτσι εκ των προτέρων κάθε συσχετισμό με το διορισμό του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριντζ.