ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να επιδιορθωθούν τώρα οι ζημιές των σχολικών κτιρίων

Συγκέντρωση γονέων από σχολεία της περιοχής, που υπέστησαν ζημιές  κατά τους πρόσφατους σεισμούς

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999

Από τη συγκέντρωση μαθητών και γονιών στην πλατεία Κοραή
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, με φασιστικού περιεχομένου και νοοτροπίας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα στην παιδεία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις δεκάδες διδακτικές ώρες που χάνονται, επειδή δεν έχουν ακόμα επιδιορθωθεί τα σχολεία που έπαθαν ζημιές στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη.

Χτες γονείς και μαθητές των 20ού, 26ου και 58ου Δημοτικών Σχολείων Πειραιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοράη, απαιτώντας το αυτονόητο. Να επιδιορθωθούν οι βλάβες που υπέστη το κτίριο που στέγαζε το 26ο και 58ο δημοτικό. Η υπομονή των γονέων έχει εξαντληθεί, αφού πάνω από δύο μήνες ο μεν δήμος Πειραιά υποστηρίζει ότι μετά τις επισκευές που έκανε το σχολείο είναι κατάλληλο για χρήση, ενώ ο ΟΣΚ ανεπίσημα δήλωνε ότι υπάρχει πρόβλημα αντοχής του κτιρίου. Προχτές ο ΟΣΚ με φαξ δηλώνει ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος να προχωρήσει στις απαιτούμενες επισκευές. Στο μεταξύ τα παιδιά των τριών σχολείων έχουν στοιβαχτεί σε ένα κτίριο, κάνοντας μάθημα πρωί κι απόγευμα σε άθλιες συνθήκες.

«Θεωρούμε υπεύθυνους για τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών του σχολικού συγκροτήματος των συστεγαζόμενων σχολείων 26ου και 58ου τη Δημοτική Αρχή και τον ΟΣΚ, οι οποίοι, υποταγμένοι στα συμφέροντα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τους ταλαιπωρούν εμάς και τα παιδιά μας». Μετά την αποστολή του χτεσινού εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των ζημιών είναι ο δήμος Πειραιά, ζητάμε απ' αυτόν: Αμεσότατη αποκατάσταση των ζημιών του σχολικού συγκροτήματος. Καθορισμός εγγράφως χρονοδιαγράμματος εργασιών και αυστηρή τήρηση αυτού?, σημειώνεται στο ψήφισμα των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών σχολείων.

Αντιπροσωπεία των γονέων θέλησαν να συναντηθούν με τον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη, ο οποίος απουσίαζε όμως από το γραφείο του. Ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βουγιουκλάκης υποσχέθηκε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως. Η δέσμευση αυτή καθόλου δεν καθησύχασε τους γονείς, δεδομένου ότι όταν το θέμα είχε συζητηθεί προ μηνός περίπου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους αρμόδιους του δήμου είχε ειπωθεί ότι οι επισκευές στο κτίριο που στέγαζε το 26ο και 58ο Δημοτικό, μπορούν να το φέρουν στην κατάσταση που ήταν προ του σεισμού. «Το σχολείο είναι παλιό», είχε επισημάνει ο έχων την ευθύνη της επισκευής των σχολείων Χαράλαμπος Μπουγάς. «Εάν δεν υπάρχει βεβαίωση της πολεοδομίας ότι το κτίριο είναι κατάλληλο, δεν πρόκειται να μπουν τα παιδιά μέσα», δήλωσε στον «Ρ» ο Γιώργος Ποντίκος.