«Η επιστροφή»

Μια ταινία του Αντρέι Ζβαγκίντσεφ, που κέρδισε το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Βενετίας

Σάββατο 20 Μάρτη 2004

Ο πατέρας δυο αγοριών επιστρέφει ύστερα από δώδεκα χρόνια ανεξήγητης απουσίας στο σπίτι του, στη Ρωσία. Τα δυο αδέρφια είναι αρχικά ενθουσιασμένα από την ανέλπιστη επιστροφή, αλλά η συνέχεια είναι οδυνηρή. Οι τρεις τους θα ταξιδέψουν σ' ένα μυστηριώδη προορισμό, που μόνο ο πατέρας τους γνωρίζει. Ο Βάνια, ο μικρότερος γιος, είναι εχθρικός και αντιμετωπίζει τον πατέρα του σαν ξένο. Ενώ ο Αντρέι, ο μεγαλύτερος, προσπαθεί να συμβιβαστεί με τις υποδείξεις του. Τα δυο αδέλφια μέσα σε λίγες μέρες θα γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της ζωής και θα περάσουν στην απέναντι όχθη, στον κόσμο των μεγάλων. Ενώ ο πατέρας θα παραμείνει ένα άλυτο αίνιγμα.

Σπάνιες είναι οι φορές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που οι αισθήσεις συγχρονίζονται, η αναπνοή βγαίνει αβίαστα από το στήθος σου και η στιγμή μοιάζει μαγική. Καταλαβαίνεις το δίπλα σου και δεν το κουνάς από την καρέκλα σου γιατί απλούστατα δεν μπορείς να σηκωθείς. Η μοναδική κίνηση που είναι εφικτή είναι αυτή του «ματιού», που ξαφνικά αλλάζει τρόπο να κοιτά τους γύρω και ίσως ένα μικρό χαμόγελο ή ένας μικρός ανεπαίσθητος αναστεναγμός, εντελώς προσωπικός και πρωτόγονος, που κρύβει τόση δύναμη και μοιάζει με άνεμο που μπορεί να κινήσει το καράβι που κρύβεις μέσα σου, να σε κάνει να σηκωθείς από την καρέκλα σου και απλούστατα να φύγεις...

Η ταινία του Αντρέι Ζβαγκίντσεφ είναι οδοιπορικό ζωής, ένα ταξίδι συναισθημάτων και αλλαγής. Πολλά μένουν ανεξήγητα και ταυτόχρονα όλα γίνονται κατανοητά με τον πιο φυσικό τρόπο, μ' ένα κούνημα των βλεφάρων του μικρού Βάνια ή ένα απλό χάδι στον ώμο του πατέρα του... Η φύση σε απόλυτη αρμονία με τον άνθρωπο και το άγνωστο άρρηκτα δεμένο με τη γνώση. Το κάθε τι έχει νόημα. Ολα είναι προκαθορισμένα. Καμιά συνάντηση δεν είναι τυχαία και δε θα γινόταν αν δεν ήταν απαραίτητη.

«The return». Κοινωνική περιπέτεια, ρωσικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβαγκίντσεφ. Με τους: Βλαντιμίρ Γκαρίν, Ιβάν Ντομπρονράβοβ, Κωνσταντίν Λαβρονένκο, Ναταλία Βντοβίνα.