ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Τα εγκλήματα συνεχίζονται με παραδοχές και ευχολόγια...
Σάββατο 20 Μάρτη 2004

Associated Press

Καταφθάνουν οι ενισχύσεις...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΡΩΜΗ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ -ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Προσχεδιασμένες από καιρό και καλά οργανωμένες» ήταν οι επιθέσεις των Κοσσοβάρων Αλβανών «με σχέδιο να αιματοκυλήσουν το Κοσσυφοπέδιο» παραδεχόταν χτες ανοιχτά ο Ιταλός διοικητής της KFOR Αλμπέρτο Πριμιτσέρι και ο ΝΑΤΟικός διοικητής της SFOR στη Βοσνία, Βίρτζιλ Πάκετ... Ο δε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον χαρακτήρισε χτες «εθνοκάθαρση» τις επιθέσεις Αλβανών κατά Σέρβων...

Εξυπακούεται πως παρά τις παραδοχές και την αυξημένη «ενίσχυση» της KFOR σε περίπου 2000 στρατιώτες (από Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ), η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Τα ευχολόγια ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τερματισμό της βίας δε σβήνουν τις φωτιές που άναψαν εδώ και καιρό... Ούτε, βεβαίως, ανασταίνουν τους (τελικά...) 28 (απ' την Τετάρτη έως χτες το απόγευμα) νεκρούς. Ούτε παρηγορούν τους πάνω από 600 τραυματίες και τους εκατοντάδες ξεσπιτωμένους (για πολλοστή φορά!) Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, που στοιβάζονται σε υπόγεια και πρόχειρα στρατόπεδα του προτεκτοράτου δίχως τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ή ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας...Οι δυνάμεις κατοχής υπέστησαν και αυτές πλήγματα: 61 στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν (οι τρεις πολύ σοβαρά), όπερ συνέβη και με 55 αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ... Επιπλέον, δόθηκε εντολή άμεσης απομάκρυνσης του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών απ' τη Μιτρόβιτσα... Μέσα στο κλίμα εκρηκτικής έντασης, εντείνονται και οι ανησυχίες για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτών και αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ανευρες προειδοποιήσεις
του γγ ΝΑΤΟ

Associated Press

ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε μια γέφυρα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο
«Οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο σφάλλουν εάν πιστεύουν πως μπορούν να ενορχηστρώνουν τη βία για να παίρνουν ό,τι θέλουν», δήλωνε ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ στο BBC, διαμηνύοντας πως «όσοι ενορχηστρώνουν τα επεισόδια θα χάσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας»... Δεν έπεισε κανέναν... Ιδιαίτερα τους επανενεργοποιημένους πυρήνες πρώην αυτονομιστών που χρησιμοποιούν (παρά την υποτιθέμενη εδώ και χρόνια αποστρατιωτικοποίηση και αφοπλισμό!) όλμους, καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και επιστρατεύουν ελεύθερους σκοπευτές, όπως αυτός που έριχνε πυρά απ' την οροφή πολυκατοικίας στο βόρειο τομέα της Μιτρόβιτσα, ώσπου σκοτώθηκε τελικά από πυρά Γάλλων της KFOR... Ομως, οι σποραδικές πολεμικές εμπλοκές στρατιωτών της KFOR με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς δεν αποτρέπουν τα εγκλήματα που συντελέστηκαν και συντελούνται απ' αυτούς που επιχειρούν να σβήσουν κάθε ιστορική μαρτυρία και στοιχείο ζωής οιασδήποτε μειονότητας στην επαρχία, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα και να επιτευχθεί ο στόχος της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου!

Πορείες και δηλώσεις...

Στο κέντρο του Βελιγραδίου, πάντως, πλήθη πολλών χιλιάδων Σέρβων διαδήλωσαν και χτες ειρηνικά σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας -Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, διαμήνυε πως το Βελιγράδι «δε θα ανεχθεί τη βία, ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να επωφεληθεί».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους επέκρινε ως «πολύ ήπια» τη χλιαρή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ζητούνταν ο άμεσος τερματισμός της «απαράδεκτης βίας» και παραπομπή των υπευθύνων στη...«δικαιοσύνη»!

Απ' την άλλη, ο υπουργός Αμυνας της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Μπόρις Τάντιτς μετά το τέλος συνομιλιών στην Μπρατισλάβα με τον γγ του ΝΑΤΟ και τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν ανακοίνωσε πως απερρίφθη το αίτημα του Βελιγραδίου για την αποστολή Σέρβων επαγγελματιών στρατιωτικών αξιωματούχων, ώστε να συνδράμουν την KFOR στην προσπάθεια τερματισμού της βίας. Πρόσθεσε, πάντως (μάλλον για να δημιουργήσει εντυπώσεις εντός Σερβίας...), πως εάν η KFOR αποτύχει να εκπληρώσει την αποστολή που υπαγορεύεται απ' την απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο (Ιούνιος '99), το Βελιγράδι «δικαιούται να αναθεωρήσει την πολιτική του στο Κοσσυφοπέδιο».