Βραβεία του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Τρίτη 23 Μάρτη 2004

Από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Το κουτί»
Το πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ κάτω των 45` του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα», που έληξε την Κυριακή και που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Το Κουτί» της Εύας Στεφανή. Το δεύτερο βραβείο στην ίδια κατηγορία που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες: «Πλατεία Ηρώων» του Θόδωρου Καλέση και «Λέρος. Η ελευθερία είναι θεραπευτική» του Ανδρέα Λουκάκου.

Το πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ άνω των 45`, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 12.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Καλοκαιρινές αστραπές» του Νίκου Λυγγούρη και το δεύτερο στην ίδια κατηγορία, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 7.000 ευρώ, απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες: «Γιάννης Κούρος: Αενάως Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη και «Θα βγάλω φτερά» της Αννέτας Παπαθανασίου.

Τιμητικές διακρίσεις (2.000 ευρώ εκάστη) απέσπασαν οι μοντέρ Τάκης Γοργορίνης και Αλέκος Σαμψωνίδης για το «Κουτί» της Εύας Στεφανή και ο Θόδωρος Μαραγκός για το σενάριο της ταινίας «Ο Θεός είναι αόρατος γιατί είναι μικροσκοπικός». Επίσης, εύφημος μνεία δόθηκε στην «Αλλη πλευρά» της Κυριακής Μάλαμα. Η επιτροπή της FIPRESCI βράβευσε ομόφωνα την ταινία του διεθνούς τμήματος «Ξυπόλυτοι στο Χεράτ» του Ματζίντ Ματζιντί. Τέλος, το Βραβείο Κοινού ΕΡΤ-3 (3.000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Η εταιρία» των Μαρκ Ακμπάρ και Τζένιφερ Αμποτ.