ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίμα στη Μοσούλη, διαδηλώσεις στη Βαγδάτη
Τρίτη 30 Μάρτη 2004

Associated Press

Συγκρούσεις Ιρακινών με κατοχικές βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Σε πεδίο σφοδρών επιθέσεων κατά κατοχικών δυνάμεων αλλά και όσων γίνονται αντιληπτοί ως συνεργάτες τους, μετατράπηκε η, πάλαι ποτέ, ήρεμη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Την Κυριακή, συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία του Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της κατοχικής διοίκησης να κλείσει για 60 ημέρες εφημερίδα που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε πάνω σε βόμβα, έξω από τη Φαλούτζα χτες, ενώ 3 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε έξω από τη Μπαακούμπα. Στην ίδια πόλη την Κυριακή, 5 πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας ενώ στη Σαμάρα σκοτώθηκε 1 ζευγάρι Ιρακινών από έκρηξη βόμβας κοντά σε σχολείο.

Η Κυριακή, όμως, αποδείχτηκε εξαιρετικά αιματηρή για τη Μοσούλη. Στόχος απόπειρας δολοφονίας έγινε η μοναδική γυναίκα υπουργός του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η αυτοκινητοπομπή της 37χρονης, Νεσρίν αλ Μπαουάρι, υπουργού Δημοσίων Εργων, έγινε στόχος ενόπλων στην περιοχή αλ Καράμα. Η ίδια γλίτωσε, σκοτώθηκαν 3 σωματοφύλακές της. Την προηγούμενη βδομάδα, είχε ανακοινώσει, στο πλευρό του Μπρέμερ, ότι το υπουργείο της, όπως και τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Υδραυλικών Υποδομών, θα ανεξαρτητοποιηθούν από την κατοχική διοίκηση την 1η Απρίλη.

Στόχος επίθεσης, στη Μοσούλη την Κυριακή, έγινε και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Νιβίν, ο οποίος επίσης γλίτωσε, ενώ πολλά άτομα τραυματίστηκαν στη μάχη που ακολούθησε. Στην ίδια πόλη, ένοπλοι μασκοφόροι έβαλαν κατά των οχημάτων όπου επέβαιναν 1 Βρετανός και 1 Καναδός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Η κατοχική διοίκηση ανέφερε ότι οι 2 νεκροί ήταν «πράκτορες ασφαλείας δημοσίων επιχειρήσεων». Σε επίθεση κατά θέσης της αμερικανικής στρατονομίας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί ένοπλοι και τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας της πόλης, επειδή έριξε χειροβομβίδα σε κυβερνητικό κτίριο.

Οργή για την εφημερίδα

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, και χτες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χιλιάδες σιίτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «αλ Χάουζα αλ Νατίκα», του Μοκτάντα αλ Σαντρ, της οποίας η κυκλοφορία απαγορεύτηκε για 60 ημέρες από την κατοχική διοίκηση με το σκεπτικό ότι «προωθεί τη βία». Εκπρόσωπος του σιίτη ακραίου ηγέτη, που εξαρχής τάχθηκε κατά της κατοχής και υπέρ της ίδρυσης ισλαμικού κράτους, παραδέχτηκε ότι η εφημερίδα δεν κρύβει την αντίθεσή της στην κατοχή, αλλά αρνήθηκε ότι παροτρύνει τη βία.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κατοχής και των ΗΠΑ. Αμερικανικά ελικόπτερα ελέγχουν διαρκώς την περιοχή, χωρίς, όμως, να έχουν δημιουργηθεί, μέχρι χτες βράδυ, επεισόδια. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η εφημερίδα, σε ένα από τα τελευταία φύλλα της, υποστήριξε ότι ο θάνατος 53 ατόμων στην Ισκαντιρίγια, προσφάτως, δεν οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσε η κατοχική διοίκηση, αλλά σε αμερικανικό πύραυλο.