ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το ιδιωτικό όφελος πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή για να σωθεί οικόπεδο, όπου, αντί για σχολείο, xτίζεται σούπερ μάρκετ

Τρίτη 30 Μάρτη 2004

Το οικόπεδο στην οδό Λιοσίων
Κλασική περίπτωση εφαρμογής της πολιτικής που βάζει το ιδιωτικό όφελος πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες αποτελεί η τύχη ενός οικοπέδου στην οδό Λιοσίων, που ενώ έχει δεσμευτεί για ανέγερση σχολείου, αξιοποιείται ήδη από την πολυεθνική εταιρία «LIDL ΑΕ» που κατασκευάζει ένα ακόμη σούπερ μάρκετ. Χτες με πρωτοβουλία του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρου Χαλβατζή, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αλλά η πλειοψηφία επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ) όταν την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκαν και οι δικές της ευθύνες για τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών.

Στις 9 Φλεβάρη 2004, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, ομόφωνα, είχε αποφασίσει την αναστολή της οικοδομικής άδειας, που είχε εκδοθεί για την ανέγερση του σούπερ μάρκετ, γιατί το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε χαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου. Παρά όμως, αυτήν την απόφαση, όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, δε δόθηκε η εντολή στην Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζονται κανονικά οι οικοδομικές εργασίες από την πολυεθνική εταιρία.

Οπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θοδ. Μπεχράκης, ουδέποτε δόθηκε η εντολή στην Πολεοδομία για ανάκληση της άδειας, γιατί - όπως ισχυρίστηκε - κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει από νομικής απόψεως. Ομως, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις, τόσο σε αυτό όσο και στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο, όπου η καθυστέρηση λήψης δραστικών μέτρων, οδήγησε στο να χαθούν πολύτιμοι χώροι για το Δήμο Αθηναίων». Και συμπλήρωσε: «Αν χρειαστεί, ας πάμε και στα δικαστήρια. Το θέμα όμως είναι να συγκρουστούμε με τη λογική που θέλει το ιδιωτικό όφελος πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες»...

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Ακριτίδης, αφού είπε πως είναι πάγια θέση του δήμου να γίνει σχολείο, έριξε τις ευθύνες στον ΟΣΚ γιατί «αυτός ήταν που καθυστέρησε να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα...».