ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Τρίτη ημέρα συγκρούσεων
Τετάρτη 31 Μάρτη 2004

Associated Press

Τανκ μπλοκάρει το δρόμο προς την Τασκένδη
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Είκοσι τρία άτομα σκοτώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φερόμενων ως τρομοκρατών. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα αιματηρών συγκρούσεων.

Χτες κυβερνητικές δυνάμεις πολιόρκησαν σπίτι 3 χιλιόμετρα μακριά από την επίσημη κατοικία του Προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ στη βόρεια Τασκένδη για περίπου 5 ώρες. Από την πολιορκία σκοτώθηκαν 20 άτομα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν τρομοκράτες, και τρεις αστυνομικοί. Πάντως οι πληροφορίες για τις συγκρούσεις που διάρκεσαν πολλές ώρες, ήταν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι αστυνομικές δυνάμεις πριν την πολιορκία της κατοικίας στην περιοχή Γιαλαντζάχ είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν γυναίκες «καμικάζι», οι οποίες τελικά κατάφεραν να πυροδοτήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους σκοτώνοντας τους τρεις αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ισλαμικές οργανώσεις. Την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εξέφρασε η Μόσχα, ενώ από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «στέκονται σταθερά στο πλευρό του συμμάχου τους».