ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Καιρός για «συνδεδεμένους» αγώνες
Κυριακή 4 Απρίλη 2004

Αρνητικότατες προδιαγράφονται οι εξελίξεις για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες και για όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από την αγροτική παραγωγή, με βάση τα όσα έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με βάση τα όσα πάει να στρώσει η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Με έναν λίγο πολύ παρόμοιο τρόπο και η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη νέα πλέον ονομασία, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις στον αγροτικό κόσμο ενόψει των προδιαγεγραμένων αρνητικών αποφάσεων στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Τη βδομάδα που πέρασε ο υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης, έδωσε μεγάλο βάρος στην ανακοίνωση μιας ελληνοϊσπανικής συμμαχίας με τον υπό αποχώρηση Ισπανό υπουργό Γεωργίας, της υπό αποχώρηση κυβέρνησης Αθνάρ, ενόψει της αναθεώρησης των καθεστώτων σε καπνό, βαμβάκι και λάδι. Μετά από τη σχετική συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, ο Σ. Τσιτουρίδης, επιχείρησε να δημιουργήσει φρούδες... προσδοκίες, καθώς και εντυπώσεις ότι ο ίδιος λαμβάνει πρωτοβουλίες για διαπραγματευτικές συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνει και ταξίδια σε Γαλλία και Ιταλία και μετά θα δει και τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ...


Πάντως αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση που έβγαλε την περασμένη Τετάρτη ο Σ. Τσιτουρίδης και τα όσα έχει ανακοινώσει - δηλώσει σχετικά από τη μέρα που έγινε υπουργός, μάλλον δεν προκύπτουν καλύτερες οι «γαλάζιες» ελπίδες για τους αγρότες και πιο συγκεκριμένα για τους καπνοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς. Στη σχετική ανακοίνωση της 31/3/2004 αναφερόταν επί λέξει ότι: «Οπως επισήμανε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης, υπήρξε συναντίληψη από τις δύο πλευρές εις ό,τι αφορά στη δυσμενή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι υπό συζήτηση προτάσεις για τα βασικά μεσογειακά προϊόντα»...

Ακολούθως αναφερόταν ότι συμφωνήθηκε ως διαπραγματευτικό πλαίσιο το τετράπτυχο της... συμφοράς που έχει ήδη ανακοινώσει ο Σ. Τσιτουρίδης, στην πεπατημένη του προκατόχου του Γ. Δρυ. Ο Σ. Τσιτουρίδης αντί να απορρίψει ως απαράδεκτες και καταστροφικές για την ελληνική αγροτική οικονομία τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, που έγιναν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, αναφέρει κι αυτός ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η «δημοσιονομική ουδετερότητα». Ζητάει με άλλα λόγια να πάρει η Ελλάδα τα λιγότερα ποσά που της επιβάλει η Κομισιόν και οι αγρότες να πάρουν ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις, αφού από τα κομμένα των ενισχύσεων, κόβονται κι άλλα από τους αγρότες, για να πάνε στο λεγόμενο πυλώνα Β' ή αλλιώς ανάπτυξη της υπαίθρου. Δηλαδή, για την ενίσχυση των επιχειρηματιών.


Eurokinissi

Στα πλαίσιο της δεδομένης υποτέλειας και τη νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους αντιαγροτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των πολυεθνικών, δεν μπορούν επίσης να θεωρηθούν σοβαρές διαπραγματευτικές προτάσεις, παρά μόνο μικρές διαχειριστικές τροποποιήσεις, κάποια «αιτήματα», όπως: Να υπάρξει ευελιξία στα ποσοστά συνδεδεμένων και αποσυνδεμένων ενισχύσεων, μεταβατικό καθεστώς για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων και διασφάλιση των όποιων ενισχύσεων μέχρι το 2013... Δυστυχώς όμως για τους μικρομεσαίους αγρότες τα όσα πρεσβεύει η πολιτική του κάθε Τσιτουρί-δ(ρ)υ δε φέρνει καλά αποτελέσματα. Η δεδομένη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που χρόνο με το χρόνο θα γίνεται χειρότερη, δε φτιασιδώνεται. Μόνο αντιπαλεύεται και ανατρέπεται. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται μαζικοί, επίμονοι και συντονισμένοι αγώνες της αγροτιάς μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ