ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σκληρό ροκ» σε βάρος των αγροτών

Ακολουθώντας την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων ζητούν με αγωγές αποζημιώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων

Τρίτη 6 Απρίλη 2004

ICON

Συντονισμένη παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή
Εντολή στους δικηγόρους του ΟΣΕ να επανενεργοποιήσουν επειγόντως την αγωγή του 1997, η οποία στρέφεται κατά 12 στελεχών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) για τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που είχαν αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, K. Γιαννακός - διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση, του οποίου η σύμβαση ανανεώθηκε χτες από τη νέα κυβέρνηση - 15 μέρες μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 23 του Μάρτη 2004. Με την αγωγή που είχε κατατεθεί για εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Λάρισας ο ΟΣΕ απαιτεί από τα μέλη της ΠΑΣΕ - ανάμεσά τους οι Γ. Πατάκης, Β. Μπούτας, Γ. Νταφούλης, Σπ. Τσιοτινός, Β. Αναγνωστόπουλος (νομάρχης Καρδίτσας), Θ. Νασίκας - ως αποζημίωση, και μάλιστα εντόκως, το συνολικό ποσό των 12 δισ. δρχ.!

Η αγωγή είχε υποβληθεί το 1997, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Ηταν τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε «λυτούς και δεμένους» για να σταματήσει τον αγώνα της αγροτιάς. Ηταν λίγο πριν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος - εκτελώντας διαταγή του Κ. Σημίτη - δώσει την εντολή στα ΜΑΤ να προβούν στην επιχείρηση «βουλκανιζατέρ» ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα των τρακτέρ που ήταν παραταγμένα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Μικροθηβών.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη επέλαση των μαχητών της θεσσαλικής αγροτιάς, οι οποίοι κινούμενοι με τα τρακτέρ τους μέσα από τα χωράφια κατάφεραν να φτάσουν στην Εθνική Οδό ξεπερνώντας τα δεκάδες εμπόδια που έστηναν μπροστά τους οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις.

Τότε, λοιπόν, το Γενάρη του 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε βάλει δύο κρατικούς οργανισμούς - τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ απειλώντας τους ότι σε περίπτωση που υλοποιήσουν την απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών:

Οι Θεσσαλοί αγρότες δε «μάσησαν» ούτε κι απ' αυτή την απειλή και προχώρησαν στις κινητοποιήσεις τους όπως τις είχαν σχεδιάσει.

Οι αρμόδιοι του ΟΣΕ και του ΤΕΟ δεν έκαναν πίσω και, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», υπέβαλαν αγωγή εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ ζητώντας αποζημίωση 1,7 δισ. δρχ. για «διαφυγόντα κέρδη».

Συνεχίζοντας στο «ίδιο μοτίβο» ο ΟΣΕ, το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, υπέβαλε και μήνυση κατά των μελών της ΠΑΣΕ και άλλων αγροτών ζητώντας ως αποζημίωση άλλα 942.410.520 δρχ., για ζημιές που δήθεν υπέστη λόγω καταλήψεων στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εκδίκαση εκείνων των αγωγών και των μηνύσεων αναβλήθηκε αρκετές φορές, και μετά και το νομοθέτημα για άρση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγροτών, που ακολούθησε το 1998 όλοι είχαν πιστέψει ότι «η υπόθεση έληξε». Να, όμως, που ο ΟΣΕ φαίνεται να έχει «μνήμη ελέφαντα» και δεν ξέχασε, δίνοντας την εντολή να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση της αγωγής.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με δεύτερη αγωγή, που κατατέθηκε εκείνο το διάστημα και θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο ΟΣΕ στρέφεται και κατά του πρώην δημάρχου Αυλώνα Δημ. Κυριακού και άλλων 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ζητώντας ως αποζημίωση, συνολικά, 20 δισ. δρχ. επειδή ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής κατοίκων, είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία χωματερής στην περιοχή.

Αυτή η ενέργεια των αρμοδίων του ΟΣΕ δείχνει την επιμονή κάποιων στην τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων και μπορεί, μεν, άμεσα το φταίξιμο να βαρύνει ένα «κατάλοιπο» της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τη σημερινή κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζονται και σήμερα οι δίκες σε βάρος των αγροτών στα αγροτοδικεία που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι με Ερώτηση που κατέθεσαν, πριν λίγες μέρες, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Αγγελος Τζέκης και Σταύρος Σκοπελίτης, καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για το τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, ενώ, παράλληλα, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατάκης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των διώξεων των αγροτών.

Σε επικοινωνία του «Ρ» με τον Κ. Γιαννακό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ομολόγησε ότι υπάρχει θέμα, υποστήριξε πάντως ότι δεν έχει δώσει προσωπική εντολή σχετικά με την τύχη της αγωγής και πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί μετά το Πάσχα στο ΔΣ του ΟΣΕ, ώστε να αποφασιστεί η προώθηση ή μη των αγωγών αποζημίωσης. Καταλήγοντας ο Κ. Γιαννακός ανέφερε ότι πρόθεση της εταιρίας είναι «να κλείσει το θέμα».