Φτωχότερη η εικαστική τέχνη
Πέμπτη 15 Απρίλη 2004

Γλυπτό του Κ. Περάκη
Φτωχότερη έμεινε η εικαστική οικογένεια, αφού έφυγαν από τη ζωή, η ζωγράφος Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου και ο γλύπτης, ζωγράφος, κεραμίστας και χαράκτης Κώστας Περάκης. Η Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου, σύζυγος του γνωστού ζωγράφου Κώστα Μαλάμου, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 91 χρόνων. Η πολυτάλαντη δημιουργός άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της περασμένης Τρίτης, στο σπίτι της στην Αθήνα. Η κηδεία της έγινε χτες το απόγευμα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, τον αγαπημένο της τόπο.

Γεννημένη το 1913, η Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους: Π. Μαθιόπουλο, Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη. Το πλούσιο σε όγκο έργο της περιλαμβάνει πολυπρόσωπες σκηνές από την καθημερινή ζωή, τοπία και νεκρές φύσεις. Το αγαπημένο της όμως θέμα ήταν οι ανθογραφίες με παστέλ. Στις συνθέσεις της υιοθέτησε μιαν ακαδημαϊκή ρεαλιστική τεχνοτροπία, ενώ αναγνωρίζονται και ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με τις κατακτήσεις των μεταϊμπρεσιονιστικών καλλιτεχνικών κινημάτων. Για την προσφορά της τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού (1969), με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων (1973) και του Δήμου Πειραιά (1976).

Εργο της Μητσέα - Μαλάμου
Η γλυπτική του είναι ανθρωποκεντρική με ολόγλυφα και ανάγλυφα έργα μνημειακής κλίμακας, αλλά και με μικρογλυπτά. Η ζωγραφική του περιλαμβάνει τοπία, νεκρές φύσεις και συμβολικά θέματα. Στη γλυπτική του επηρεάζεται από την κλασική και την ελληνιστική γλυπτική, αλλά και από τη λαϊκή τέχνη. Σε μερικά γλυπτά του διακρίνονται μανιεριστικές σχηματοποιήσεις και εξπρεσιονιστικές επιδράσεις. Ανάλογες προεκτάσεις εντοπίζονται και στη ζωγραφική, την κεραμική και τη χαρακτική του. Εργα του παρουσίασε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 1955 έως το 1967 εργάστηκε κατά διαστήματα ως συντηρητής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.