Associated Press |
Στάση αναμονής επικρατούσε, χθες, στα δύο κύρια σημεία των συγκρούσεων στο Ιράκ, ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και στους Ιρακινούς αντάρτες. Μεγάλος αριθμός κατοχικών στρατευμάτων παρέμενε πέριξ των πόλεων Φαλούτζα και Νατζάφ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση σουνιτών θρησκευτικών ηγετών στην πρώτη και σιιτών ηγετών, αλλά και ιρανικής αντιπροσωπείας, στη δεύτερη.
«Ανοιχτό» άφησε, και χθες, το ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στη Νατζάφ, κατ' αρχάς, και στη Φαλούτζα, στη συνέχεια, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος ανακοίνωσε, και επισήμως, ότι ζήτησε την αποστολή ενισχύσεων στο Ιράκ. Ο Μάγιερς επιβεβαίωσε, επίσης, ότι γίνονται μαραθώνιες διαβουλεύσεις, χωρίς, όμως, να δώσει καμία περαιτέρω διευκρίνιση.
Στη Νατζάφ βρίσκεται, ήδη, η ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία δεν έχει γίνει γνωστό αν συναντήθηκε με τον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Σύμφωνα, όμως, με σιίτες μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, οι διαβουλεύσεις έχουν «πετύχει» κάποια πρόοδο και συμπλήρωνε ότι «καλό θα ήταν να επιδείξει και η αμερικανική πλευρά κάποια ευλυγισία». Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, προχωρώντας στην πρώτη ανοιχτή του παρέμβαση στην εξέγερση, προειδοποίησε τις κατοχικές δυνάμεις να μην εισβάλουν στη Νατζάφ, γιατί θα ξεπεράσουν «την ύστατη κόκκινη γραμμή».
Associated Press |
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, εκτός από την Τεχεράνη, η Ουάσιγκτον, με επιστολή του Κόλιν Πάουελ, ζήτησε τη βοήθεια και του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους φέρεται να απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ασαντ με αφορμή την εθνική εορτή της Συρίας, στις 17 Απριλίου.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε, αργά το μεσημέρι, η απελευθέρωση των 3 Ιαπώνων ομήρων, οι οποίοι κρατούνταν από τις 8 Απρίλη. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η δολοφονία του ενός Ιταλού ομήρου, η οποία καταδικάστηκε από την ιταλική ηγεσία, που έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.
Associated Press |
Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χθες, μέχρι τη δύση του ηλίου στη Φαλούτζα, που ακολουθήθηκε από σφοδρές συγκρούσεις τις πρώτες βραδινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κατοχικές δυνάμεις, ισχυρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, τα τελευταία 24ωρα, στη γειτονική πόλη Κάρμα, όπου, πάντα οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 100 αντάρτες. Στη Σαμάρα, από έκρηξη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5, ενώ στη Μοσούλη σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Μπαακούμπα, ρουκέτα που έπεσε σε κατοικημένη περιοχή σκότωσε 3 αμάχους.
Στη Βαγδάτη, άρχισε η αποχώρηση των πολιτών της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, εκτίμησε ότι η «επιδείνωση της κατάστασης αποδεικνύει ότι χρειάζεται ευρύτερος πολιτικός στόχος και ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών». Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι δεν «υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στο Ιράκ» ζητώντας, πάλι, διεθνή διάσκεψη με όλες τις ιρακινές πλευρές.
Associated Press |