ΚΟΥΒΑ
«Επικριτική» απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Παρασκευή 16 Απρίλη 2004

Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
ΓΕΝΕΥΗ.--

Μόλις με μία ψήφο και τρομακτική ένταση που επικράτησε εντός και εκτός της αιθούσης της 60ής ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τελικά το Σώμα -που συνίσταται από 53 κράτη- υιοθέτησε, κατόπιν τρομακτικών πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, επικριτική απόφαση έναντι της Κούβας...

Σύμφωνα με το «Associated Press», η απόφαση που υιοθετήθηκε με 22 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 10 αποχές -και χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως η «πλέον πολιτική» απόφαση- αναφέρει ότι η Κούβα «θα πρέπει να αποφεύγει την υιοθέτηση μέτρων που μπορεί να διακυβεύσουν κυριαρχικά δικαιώματα, την έκφραση της ελευθερίας και το δικαίωμα της προσφυγής διά της νομίμου οδού» προσθέτοντας ότι «αποδοκιμάζει τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στην Κούβα» αναφερόμενη στην καταδίκη των 75 «αντιφρονούντων για τη συνεργασία τους με τους Αμερικανούς διπλωμάτες προκειμένου να υποσκάψουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας», όπως επί λέξει αξιολογεί την αναφορά το «Associated Press»!

Στην απόφαση αυτή, η οποία κατατέθηκε από την Ονδούρα και υποστηρίχτηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητείται επίσης από την κουβανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ειδική εκπρόσωπο για την Κούβα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ «προσφέροντάς της τα μέσα για να εκτελέσει την εντολή της». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη με έκθεσή της, η Σανέ ζητούσε την απελευθέρωση των «αντιφρονούντων που συνελήφθησαν το Μάρτη και τον Απρίλη του 2003 στην Κούβα».

Ο πρέσβης της Ονδούρας Μπένζαμιν Ζαπάτα επέμεινε ότι δεν «είναι μία επίθεση κατά της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κούβας», αλλά «εποικοδομητική κριτική προς την Κούβα να εξετάσει την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό»! Το μέλος της κουβανικής αντιπροσωπείας, Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, τόνισε ότι η Ονδούρα παρουσίασε μία πρόταση υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ και ότι πρόκειται «για το τελευταίο επεισόδιο της φάρσας που προσπαθούν να επιβάλλουν εδώ και μία δεκαετία οι ΗΠΑ, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Και πρόσθεσε ότι «είναι εξοργισμένος για τον επαίσχυντο ρόλο της κυβέρνησης της Ονδούρας και νιώθει βαθιά λύπη για τον εξευτελισμό της».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και επικράτησε όλες αυτές τις βδομάδες πριν τη χτεσινή ψηφοφορία, είναι καταρχήν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ultima Hora», όπου αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος της Παραγουάης Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος δέχτηκε την Τετάρτη, παραμονή της ψηφοφορίας, τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Μπους, αλλά όπως τόνισε ο Παραγουανός πρόεδρος, «εξέφρασα τη διαφωνία μου και του τόνισα ότι η Παραγουάη δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ονδούρας».

Την Τετάρτη στη Χιλή, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Χιλής, έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης όπου είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να συνταχθεί με την εκ των ΗΠΑ και ΕΕ ορμώμενη πρόταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μεξικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα ανεξαρτήτων εφημερίδων, δέχτηκε τις πλέον ασφυκτικές -ή και απειλητικές;- πιέσεις εκ μέρους του του προέδρου Μπους και τελικά ψήφισε υπέρ της πρότασης. Αλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, των οποίων οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να ενδώσουν στο «μεγάλο αφεντικό», όπως η Γουατεμάλα, το Περού, η Κόστα Ρίκα και η Δομινικανή Δημοκρατία, ψήφισαν τελικά υπέρ της πρότασης...

Πλείστες λαϊκές οργανώσεις της Ονδούρας από την πλευρά τους είχαν φτάσει στη Γενεύη καταγγέλλοντας την «προδοτική στάση της κυβέρνησής τους», χωρίς ουκ λίγες φορές να έρθουν σε λεκτική σύγκρουση με δεκάδες μέλη της κουβανικής μαφίας που είχαν «περικυκλώσει» την αίθουσα της Συνόδου φωνάζοντας «Ζήτω η Κούβα», «Κάτω ο Κάστρο!» και μετά το πέρας της ψηφοφορίας προκάλεσαν «επεισόδια»... Σύμφωνα με τον Κουβανό πρέσβη, Χόρχε Μόρα Γκοντόι, η Κούβα κατέθεσε πρόταση καταδίκης των ΗΠΑ για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στη βάση του Γκουαντανάμο.

Τέλος, στην Αβάνα, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε «ότι είναι μία πραγματική αποτυχία για την κυβέρνηση των ΗΠΑ» χαρακτηρίζοντας την υιοθέτηση της πρότασης της Ονδούρας «πύρρειο νίκη μετά από τεράστια κατανάλωση ενέργειας με προσωπική συμμετοχή του προέδρου Μπους».