Παντοτινή έμπνευση ο Γ. Ρίτσος
Σάββατο 17 Απρίλη 2004

«Αγαπώ τον Γιάννη Ρίτσο, θαυμάζω απεριόριστα την ποίησή του, τη στάση του και το ήθος του. Απ' όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισα, δάσκαλό μου θεωρώ τον Γιάννη Ρίτσο...». Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Θάνος Μικρούτσικος το κείμενό του για τον μεγάλο, αξέχαστο ποιητή, με αφορμή την έκδοση του CD «Ο Σχοινοβάτης», στο οποίο μελοποιεί τα έργα του ποιητή «Κιγκλίδωμα ΙΙ», «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και «Δελτίο Ειδήσεων». Ενας δίσκος που μας φέρνει κοντά με τη σπουδαία ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη μουσική του συνθέτη. Είναι γνωστή η ενασχόληση του Θ. Μικρούτσικου με την ποίηση του Γ. Ρίτσου και οι εμπνευσμένες μελοποιήσεις που κατά καιρούς μας έχει προσφέρει. Είτε αυτές αφορούν πολυαγαπημένα τραγούδια, είτε αφορούν έργα που πατούν γερά στην κλασική μουσική, είτε θεατρικές φόρμες, πειραματική μουσική, ακόμα και όπερα.

Γραμμένο από τον Γ. Ρίτσο στο Καρλόβασι της Σάμου το 1969, το «Κιγκλίδωμα» άρχισε να μελοποιείται από τον Θ. Μικρούτσικο το 1973, ενώ ορισμένα τραγούδια γράφτηκαν τριάντα χρόνια μετά (τους τελευταίους μήνες του 2003). Τα τραγούδια ερμηνεύει η Γεωργία Συλλαίου, καταθέτοντας - κατά το συνθέτη -υποδειγματική, συγκινητική και εξαιρετική ερμηνεία. Οπως είναι και η ερμηνεία του Κώστα Θωμαΐδη στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», τον κύκλο τραγουδιών που έγραψε ο Μικρούτσικος στα τέλη της δεκαετίας του '70 και ο Θωμαΐδης έχει ερμηνεύσει σε δεκάδες παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το «Δελτίο Ειδήσεων» παρουσιάζεται ακριβώς όπως ο συνθέτης το συνέθεσε και το ενορχήστρωσε πριν από τριάντα χρόνια. Τότε που ακουγόταν στις μπουάτ της εποχής. Ο δίσκος κυκλοφορεί κάτω από την ετικέτα της «His Master's Voice».