ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προειδοποιούν με κλιμάκωση Σιίτες και Σουνίτες
Σάββατο 17 Απρίλη 2004

Associated Press

Ισπανικό τεθωρακισμένο στο χώρο της πολιορκίας
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η υπομονή των Ιρακινών πολιτών σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να εξαντλείται με την πολιορκία και το δράμα της Φαλούτζα και των άλλων πόλεων», προειδοποίησε, χτες, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, ένα από τα ανώτερα σουνιτικά θρησκευτικά όργανα. Η Επιτροπή προειδοποίησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι αν δεν τερματιστεί σύντομα η πολιορκία και το αιματοκύλισμα, τότε θα ξεσπάσει κύμα μαζικής πολιτικής ανυπακοής από άκρη σε άκρη στο Ιράκ.

Προειδοποιητικό τόνο είχε και η ανακοίνωση, που εξέδωσε, χτες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ, Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, επανέλαβε προς τις κατοχικές δυνάμεις ότι «δεν πρέπει να περάσουν την κόκκινη γραμμή και να εισβάλουν στις πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Μαρτζάιγια (η ανώτατη σιιτική θρησκευτική αρχή) εκτιμά «μέχρι στιγμής ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά, αλλά η εκτίμηση αυτή μπορεί να αλλάξει και να αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα, όπως είναι η αιματοχυσία και ο ένοπλος αγώνας. Θα το κάνουμε αν χρειαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνομιλίες υπό συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή και στις δύο πόλεις, Φαλούτζα και Νατζάφ, συνεχιζόταν η πολιορκία, αλλά και οι διαβουλεύσεις. Στην πρώτη, αργά το βράδυ, μέλη του ισλαμικού ιρακινού κόμματος που συμμετέχουν στις συζητήσεις, εκτιμούσαν ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, αλλά τόνιζαν ότι οι κατοχικές δυνάμεις, ασχέτως των λόγων τους, συνεχίζουν να στήνουν οδοφράγματα και χαρακώματα, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να λύσουν την πολιορκία.

Associated Press

Συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις...
Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε κάποιου είδους συμφωνία, προκειμένου να υποχωρήσουν ελαφρά οι αμερικανικές δυνάμεις από ορισμένα σημεία, με στόχο να επιτραπεί η πρόσβαση των πολιτών στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Το βράδυ, είχαν προηγηθεί σκληρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 20. Κατά τη διάρκεια της μέρας, αμερικανικά μαχητικά F16 επέδραμαν κατά στόχων, ρίχνοντας, μάλιστα, και βόμβα 900 κιλών. Εντούτοις, Αμερικανοί επιτελείς επέμεναν ότι στόχος τους είναι «να αποκατασταθεί η ηρεμία, χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία».

Την ίδια ώρα, στη Νατζάφ, συνεχιζόταν η πολιορκία από ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πολωνικού Τύπου, οι Πολωνοί επιτελείς που βρίσκονται μαζί με τους Αμερικανούς στην περιοχή ασκούν πιέσεις, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή στην πόλη, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για τεράστιο στρατηγικό λάθος».

Στη γειτονική Κούφα, τα ξημερώματα σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις στα προάστια, καθώς κατοχικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πόλη. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 20, εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι. Στην Καρμπάλα, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από άγνωστους ενόπλους, ενώ στη Μοσούλη, από όλμους που είχαν στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και μία κατοχική βάση, σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 17.

Επιμένει ο Σαντρ

Ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων, Μαρκ Κίμιτ, διαβεβαίωνε ότι η κατοχική διοίκηση «έχει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τους εξεγερμένους». Αρνήθηκε, όμως, να διευκρινίσει τι προβλέπεται για τον σιίτη ηγέτη, Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου τη σύλληψη ή τη δολοφονία φέρεται να έχει ζητήσει ρητώς ο Λευκός Οίκος.

Associated Press

Συλλογή προμηθειών για τους πολιορκημένους της ιρακινής αντίστασης
Ο ίδιος ο Σαντρ, χθες, τόνιζε ότι οι μαχητές του «δε θα επιτρέψουν στις κατοχικές δυνάμεις να εισβάλουν στη Νατζάφ και στους ιερούς μας τόπους». Ο Σαντρ εκτίμησε ότι τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ με στόχο να παραμείνουν και κατέληξε ότι «η οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού είναι άχρηστη». Απάντησε, μάλιστα, σε όσους τον επικρίνουν εντός Ιράκ ότι καθυστερεί τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ότι δεν κάνει κάτι τέτοιο, αλλά προσπαθεί να αποτρέψει το «ξεπούλημα του Ιράκ και την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης προδοτών από τις ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι ήρθαν να μας απελευθερώσουν και κατέλαβαν και κατέστρεψαν τη χώρα μας».

Ο Σαντρ εκτίμησε ότι αν ο ίδιος σκοτωθεί ή συλληφθεί η εξέγερση θα γενικευτεί. Εκτός αυτού, όμως, έδωσε ο ίδιος εντολή να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, των οποίων οι κυβερνήσεις δε διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ. Χτες, απελευθερώθηκαν 3 Τσέχοι δημοσιογράφοι, 1 Καναδός και 1 Κινέζος, ενώ αγνοείται η τύχη 1 Ιορδανού επιχειρηματία και πιθανώς 1 Δανού. Παράλληλα, σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αερογέφυρα που έστησε η Μόσχα για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από το Ιράκ.



Associated Press

Εξω από τη Νατζάφ