Απροκάλυπτοι εκβιασμοί

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εκβιάζουν για το «ναι» στο δημοψήφισμα

Σάββατο 17 Απρίλη 2004

Eurokinissi

Παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, ο κυπριακός λαός είναι αποφασισμένος να καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν»
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κλιμακώνουν την πίεση σε βάρος του κυπριακού λαού, τον οποίο εκβιάζουν απροκάλυπτα, προκειμένου να τον πείσουν να αποδεχτεί στο δημοψήφισμα της 24ης Μάρτη το αμερικανοβρετανικής κατασκευής σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού, που φέρει την υπογραφή του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν.

Περί «εγγυήσεων»

Σ' αυτήν την πρωτοφανή εκστρατεία, σημαιοφόρος εμφανίζεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, ο οποίος είναι διατεθειμένος να δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την εφαρμογή των όσων προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τις περασμένες μέρες, καλούνταν «κατά μόνας» Ελληνες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να «ενημερωθούν» για το πόσο... καλό είναι το σχέδιο Ανάν, αλλά και για την αμερικανική δέσμευση να εγγυηθεί την εφαρμογή του!

Παρόμοιες εγγυήσεις ζήτησε και από την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, ο οποίος χτες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ, Γκ. Φερχόιγκεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Ευρωπαίος επίτροπος την προσεχή Τετάρτη, σε ομιλία του στην επιτροπή, θα προσφέρει αυτές τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, εφόσον υπερψηφιστεί το σχέδιο στα δημοψηφίσματα.

Πιέσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ως μέσο άσκησης πίεσης για υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς, ενόψει των δημοψηφισμάτων, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούσαν την άμεση υιοθέτηση ψηφίσματος για το Κυπριακό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), την περασμένη Πέμπτη, υπήρξε σημαντική διπλωματική κινητικότητα, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία άσκησαν «ασφυκτικές πιέσεις» στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης για την Κύπρο.

Τελικά, παρά τις ασφυκτικές τους πιέσεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιορίστηκαν σε μία ανακοίνωση Τύπου για το Κυπριακό, που διάβασε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του ΣΑ, Γκούντερ Πλόιγκερ.

Τρία μόνιμα μέλη, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, καθώς επίσης και η Αλγερία, εξέφρασαν δυσφορία για τις αμερικανοβρετανικές πιέσεις και αρνήθηκαν να εκδοθεί προεδρική ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι άλλαξε από προχτές που δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσει το θέμα το Συμβούλιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γκ. Πλόιγκερ, είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου απλά χαιρέτισαν τη διάσκεψη των δωρητών στις Βρυξέλλες και σημείωσε πως υπάρχει μία ιστορική ευκαιρία για τους Κύπριους με τα δημοψηφίσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Κύπρο, που έλαβε χώρα στις 15 Απρίλη στις Βρυξέλλες για την οργάνωση της οικονομικής υποστήριξης στην κάλυψη του κόστους που συνδέεται με πιθανή πολιτική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα. Το ΣΑ αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις των δωρητών ως επίδειξη της επιθυμίας τους να παράσχουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την εφαρμογή της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, αν οι Κύπριοι ψηφοφόροι εγκρίνουν το σχέδιο».

Επίσης «επαναλαμβάνει ότι επαφίεται τώρα στους Κύπριους να λάβουν μία ιστορική απόφαση στα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σημειώνει ότι «αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό, το ΣΑ είναι έτοιμο να αναλάβει επιπρόσθετες ενέργειες όπως προνοεί το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ σε υποστήριξη της αποτελεσματικής και πλήρους εφαρμογής του από όλα τα μέρη». Τέλος αναφέρει ότι το «ΣΑ δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τη διευθέτηση».

Πάντως, η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο Τ. Μπλερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ εγκωμίασε τη στάση των Βρετανών να πιεστεί η ΕΕ να ταχθεί πλήρως υπέρ του σχεδίου και της διαδικασίας.

Προειδοποιήσεις από Πάουελ και Φερχόιγκεν

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως θα βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν απορριφθεί με υπαιτιότητα των Ελληνοκυπρίων. «Εως τώρα παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο να γίνει κατανοητό στις δύο κοινότητες ότι είναι προς το συμφέρον τους, προς το πολύ μεγάλο συμφέρον τους, να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να επιλύσουν τη μακρόχρονη διαφορά τους. Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην πλευρά που θα πει «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο λύσης. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ θα φροντίσει, ώστε να μην τιμωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο - σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν - για το οποίο προϊδέασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν, και για το οποίο αφήνουν ανοιχτό παράθυρο ΕΕ και ΗΠΑ, επιχείρησε να υποβαθμίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία εκτιμά πως δεν πρέπει να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς τέτοιου είδους τοποθετήσεις.