ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Λάδι στη φωτιά» από τον Σαρόν

Εκκληση για αραβική ενότητα στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης απηύθυνε ο έτερος ηγέτης της «Χαμάς», Μασχάλ, προειδοποιώντας ότι «έρχεται η απάντηση της οργάνωσης»

Τετάρτη 21 Απρίλη 2004

Associated Press

Με τις πέτρες«τρομοκρατεί» το τανκ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Ξεφορτωθήκαμε τους δύο βασικούς φονιάδες, αλλά η λίστα (των στόχων μας) είναι ακόμη μεγάλη». Αυτό δήλωνε, με απροσχημάτιστη κυνικότητα και προκλητικότητα, ο Αριέλ Σαρόν, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, και ενώ η Γάζα διανύει, ακόμη, περίοδο πένθους υπό τον αχό των ισραηλινών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επιχειρήσεις.

Στην πόλη της Γάζας, και χτες, τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, τιμώντας το τριήμερο πένθος που κηρύχτηκε για τον Ραντίσι. Μέλη, στελέχη και οπαδοί της οργάνωσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μνήμη του, στο στάδιο της πόλης, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί και για σήμερα.

Εκδήλωση στη μνήμη του Ραντίσι πραγματοποιήθηκε και στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Γιαρμούκ, έξω από τη Δαμασκό, όπου μίλησε ο έτερος ηγέτης της οργάνωσης και επικεφαλής του ΠΓ της, Κχαλέντ Μασχάλ. Ο Μασχάλ προειδοποίησε ότι «η απάντηση» της οργάνωσης για τις δολοφονίες Γιασίν και Ραντίσι «έρχεται» και τόνισε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση θα συνεχιστεί.

Υπογράμμισε ότι η «μάχη που δίνεται είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί γίνεται ενάντια στις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και ενάντια στο Ισραήλ σε περιφερειακό». Ο Μασχάλ κάλεσε τις αραβικές ηγεσίες να υποστηρίξουν «σθεναρότερα» την παλαιστινιακή αντίσταση, αναγνωρίζοντας ότι «η οικονομική τους βοήθεια είναι εξαιρετική, αλλά ανεπαρκής» και συμπληρώνοντας ότι «ολόκληρο το αραβικό έθνος είναι στο στόχαστρο».

Εισβολή, νεκροί, τραυματίες

Χτες το πρωί, ρουκέτες Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά των εποικισμών Γκους Κατίφ και Νισανίτ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ δύο ρουκέτες έπληξαν και την πόλη Σντερότ στο Ισραήλ, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε άμεσα εισβάλλοντας στην Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Λωρίδα, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με νεαρούς Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες.

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματισμένο συνάδελφό τους από ισραηλινές σφαίρες
Παρ' όλα αυτά, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 νεαροί Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 24, ενώ ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν ελαφρά και 5 Ισραηλινοί. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε ανάλογη εισβολή που έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάουαρ, κοντά στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης, σκοτώθηκε άλλος 1 Παλαιστίνιος.

«Διευκρινίσεις» από το Λευκό Οίκο

Να υποβαθμίσει την αναβολή, την τελευταία στιγμή, της προγραμματισμένης, για σήμερα, επίσκεψης του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα στο Λευκό Οίκο, αποπειράθηκε η αμερικανική διπλωματία. Ανακοινώνοντας την απόφαση του Αμπντάλα, η ιορδανική πρεσβεία υπογράμμισε ότι «περιμένει από τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους στο Παλαιστινιακό». Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνιζαν ότι «αντιλαμβάνονται και σέβονται τα εσωτερικά ζητήματα των συμμάχων τους».

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει περισσότερο την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, μετά την απροκάλυπτη άνευ όρων υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου προς τα σχέδια και τις απόψεις Σαρόν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προχώρησε σε «μικρές ανασκευές». Συγκεκριμένα, ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα, υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται πάντα υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ότι για την παραμονή ορισμένων «ισραηλινών αστικών συγκροτημάτων» στη Δ. Οχθη, θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση των Παλαιστινίων, με δεδομένη, όμως, τη «νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Τα ίδια είπε λίγο αργότερα, ο Πάουελ και στον Ιορδανό ομόλογό του, με τον οποίο συναντήθηκε. Ο Μαρουάν Μουάσχερ, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι για την Ιορδανία είναι βασικό να διευκρινιστεί ότι «η όποια κίνηση θα γίνεται στην αρχή της ειρήνης έναντι επιστροφής εδαφών».