ΡΩΣΙΑ
Η πλειοψηφία υπέρ του Λένιν
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004

ΜΟΣΧΑ.--

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Λένιν έπαιξε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά δημοσκόπηση ρωσικής εταιρίας της οποίας τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά χτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 53% των Ρώσων αξιολογεί θετικά τον ιστορικό ρόλο του ηγέτη των Μπολσεβίκων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εταιρία που πραγματοποίησε την έρευνα, το αντίστοιχο ποσοστό το 2002 ήταν 63%, επειδή αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν να δώσουν μια απάντηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό αυτών που θεωρούν το ρόλο του Λένιν αρνητικό παραμένει στο 17% από το 2002.

Μεταξύ των επιτευγμάτων του Λένιν, την πρώτη θέση κατέλαβαν με 28% των απαντήσεων οι «κοινωνικές μεταρρυθμίσεις», όπως (σύμφωνα με αναφορές των ερωτηθέντων) η δωρεάν Υγεία και Παιδεία, η εξάλειψη της ανεργίας, η εισαγωγή του 8ωρου, το γεγονός ότι «οι άντρες και οι γυναίκες έγιναν ίσοι» και ότι «οι συνθήκες διαβίωσης για τον απλό λαό ήταν πολύ καλές». Το 22% των απαντήσεων συγκέντρωσαν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις του Λένιν, όπως το γεγονός ότι «ενέπνευσε την επανάσταση», ότι «απελευθέρωσε τη Ρωσία από τον τσαρισμό», «δημιούργησε την ΕΣΣΔ» και «έχτισε το σοσιαλισμό». Συνολικά το 55% των Ρώσων κρίνει τις πολιτικές και κοινωνικές ενέργειες του Λένιν θετικά.