ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πλούσια δραστηριότητα στις σχολές
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004

Το Κυπριακό συνδέθηκε με τους φοιτητικούς αγώνες στη χώρα μας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και δε θα μπορούσε σήμερα, που βρίσκεται σε μια πραγματικά κρίσιμη φάση, να μην απασχολεί έντονα τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ειδικά τώρα που βρίσκονται και σε προεκλογική περίοδο, αφού οι φοιτητικές εκλογές σε όλους τους συλλόγους πραγματοποιούνται στις 12 του Μάη. Παράλληλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και γενικότερα η εντεινόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μπαίνουν στο τραπέζι των φοιτητικών συζητήσεων. Οι μνήμες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ είναι νωπές, ενώ παράλληλα, ο ρόλος της ΕΕ σ' αυτό το σκηνικό μπαίνει συχνά στο μικροσκόπιο των συζητήσεων καθώς τις φοιτητικές θα ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές.

Μαζική είναι η ανταπόκριση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα για το Κυπριακό που διοργανώνουν από χτες τα μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου. Με κάλπες στα τραπεζάκια της παράταξης και στα αμφιθέατρα, τα μέλη της ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να πάρουν θέση για το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» που Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν στην Κύπρο, εκβιάζοντας τη θετική ψήφο του κυπριακού λαού στις 24 Απρίλη. Το Κυπριακό αποτελεί αυτές τις μέρες το πρώτο θέμα στα πηγαδάκια των σχολών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν, στοιχείο που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Το δημοψήφισμα θα συνεχιστεί ολόκληρη την βδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή. Αντίστοιχο δημοψήφισμα έχει διοργανώσει η ΠΚΣ για όλους τους χρήστες του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της (www.pks.gr).

Επίσης, Αύριο Πέμπτη, στο Αμφιθέατρο «Παπαρρηγοπούλου» της Νομικής Αθήνας (Σόλωνος), στις 2 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα: «Το πολιτικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα». Θα μιλήσουν ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες, Κουβανός νομικός επιστήμονας και ο Χόρχε Κεσάδα, πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» για το Σύνταγμα της Κούβας.