ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο Σινάν Μποσκούρτ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004

Motion Team

«Ο ευρωτρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει». Με αυτό το σύνθημα, ο εργαζόμενος λαός σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, διαδήλωσε χθες βράδυ τη συμπαράστασή του στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, που κρατούνται στις φυλακές Κομοτηνής και Δράμας και διατράνωσε την απόφασή του να αντισταθεί στην πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ, που βάζουν «στο γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Μέσα από τις συγκεντρώσεις που έγιναν στις δύο πόλεις, ο εργαζόμενος λαός και οι φορείς του απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην εκδοθεί ο Σινάν Μποσκούρτ στη Γερμανία, να μην απελαθούν οι Μεχμέτ Γιαμάν, Φερχάτ Ερτούρκ και Γιουσούφ Κενάν Ντιντσέλ και να τους δοθεί πολικό άσυλο. Επίσης, απαίτησαν να απελευθερωθούν άμεσα όλοι και να σταματήσει κάθε δίωξή εναντίον τους.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις αγωνιστές, που κρατούνται στο Τμήμα Μεταγωγών στο Νευροκόπι Δράμας, πραγματοποιούν απεργία πείνας από την περασμένη Πέμπτη. Χθες ο Φερχάτ Ερτούρκ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του και μετά από σύντομη νοσηλεία επέστρεψε στη φυλακή. Οπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η υγεία του Φ. Ερτούρκ επιδεινώθηκε ταχύτατα, επειδή δεν του χορηγούνται τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνει για να αντιμετωπίσει τις βλάβες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πολύχρονης ταλαιπωρίας του στα Λευκά Κελιά της Τουρκίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο Προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ, ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέων και Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε το όργιο αντιτρομοκρατικής υστερίας που έχει εξαπολύσει η ΕΕ ενάντια στους κοινωνικούς αγωνιστές και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα τις επόμενες μέρες. Χαιρέτισε ο Χασάν Τσετίν, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Στην Κομοτηνή, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου έδωσαν το «παρών» ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χαιρέτισαν ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης και ο Αλέξης Γουσόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΚΣ. Μίλησε ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της Επιτροπής για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια.