Τα προκλητικά...
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όσο πλησιάζουμε στα δημοψηφίσματα της Κυριακής, τα πράγματα εκτραχύνονται! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τους διάφορους Φερχόιγκεν, Ντε Σότο και Σολάνα, που βρίζουν, απαξιώνουν και απειλούν;

Διορισμένοι υπάλληλοι της τρέχουσας παγκόσμιας συγκυρίας και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ως «αφεντικά» σε λαούς, εκλεγμένες κυβερνήσεις, θεσμούς και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως σε όσα αυτοί νομίζουν.

Αλλά τι να πει κανείς, όταν και ο Κόφι Ανάν, πιο ευθέως από κάθε άλλη φορά, ζήτησε εκβιαστικά την υιοθέτηση του σχεδίου του; «Το σχέδιο θα πεθάνει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες...

Μάλλον, προτιμά να ξεχνά ότι ο οργανισμός που θέλει να εκπροσωπεί αντιτίθεται - από θέση αρχών - σε οποιαδήποτε κατοχή κράτους από άλλο κράτος. Οπως το έχει ξεχάσει και για το Ιράκ, την Παλαιστίνη και τόσα άλλα μέρη του πλανήτη.

ΤΑ ...ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ παιγνιδάκια εντυπώσεων ήταν που μας έλειπαν. Αναφερόμαστε στα όσα ακούστηκαν για το παρασκήνιο της συνάντησης Καραμανλή - Ερντογάν στο Σεράγεβο. Αυτά τα περί αναβολής του πρωινού ραντεβού από τον Τούρκο πρωθυπουργό και στη συνέχεια τη μειωμένη διάρκειά της (25 λεπτά), ως «απάντηση» από την ελληνική πλευρά.

Οποιος θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος, ας το κάνει όταν οι ΗΠΑ απαιτούν επικυριαρχία στο Αιγαίο και το μεταβάλλουν σε «πέρασμα» για τις επιχειρήσεις και τα σχέδιά τους.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΕΙ κανείς το υπουργείο Οικονομίας να εξαγγέλλει «επανεξέταση των φοροαπαλλαγών», μόνο σε καλό δεν πάει το μυαλό του. Πολύ λογικό, αφού όσες φορές «επανεξετάστηκαν» τα τελευταία χρόνια «βγήκαν» λιγότερες από όσες «μπήκαν» και πάντα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μόνο που μένει ως ερώτημα πια είναι το ...τι θα βρουν πλέον να περικόψουν, μια και δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε που να αφορά την πλειοψηφία των φορολογουμένων, που είναι, βέβαια, οι συνήθεις ύποπτοι ...μισθωτοί.