ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004

Από τη σύσκεψη των συμβασιούχων
Ο συντονισμός και η ενότητα των εργαζομένων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός ταξικού και αποφασιστικού αγώνα αποτελούν το μόνο και σίγουρο δρόμο για τη διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλιάς για όλους. Η αναγκαιότητα αυτή αναδείχτηκε στη χτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Σωματείων στους ΟΤΑ, στα ξενοδοχεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και του ΠΑΜΕ χτες το απόγευμα στο Πολυτεχνείο.

Εργαζόμενοι συμβασιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνδικαλιστικά στελέχη, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμβασιούχοι. Απέρριψαν τα ψευτοδιλήμματα που μπαίνουν για το διαχωρισμό των εργαζομένων σε «δημόσιους» και «ιδιωτικούς», τη χρήση κριτηρίων όπως οι λεγόμενες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τις δήθεν λύσεις διαφόρων ευρωπαϊκών οδηγιών. Δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η μοναδική λύση είναι η προσπάθεια για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε έναν ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα με στόχο τη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, ενάντια στις πολιτικές που αμφισβητούν αυτό τους το δικαίωμα, ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για την υπονόμευσή του.

Οπως είπε ο Γ. Σαραντόπουλος, από το Συντονιστικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα όσα ψευτοδιλήμματα μπαίνουν σκοπό έχουν να αποδυναμώσουν και να διασπάσουν το κίνημα. Αυτή η κατάσταση «είναι γέννημα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θέλει φτηνότερο εργατικό κόστος, μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη ομηρία, φρένο στις κινητοποιήσεις. Αυτό επιδιώκει το κεφάλαιο και αυτή την πολιτική υλοποιεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις». Ο Ν. Παπαγεωργίου, από το Συντονιστικό Σωματείων στα ξενοδοχεία, υπογράμμισε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι μετωπικός απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. «Απόψε μας δένει όλους εδώ μια κοινή σκέψη: Η δουλιά δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα», κατέληξε. Ο Γ. Καταχανάς, από το Συντονιστικό των ΟΤΑ, σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το 1990, αποτέλεσε τον πειραματικό σωλήνα για να εφαρμοστούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπογράμμισε, δε, ότι μπροστά στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλιά θα πρέπει να αναδειχτούν και οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση, που είναι η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, οι οποίες υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης.

Οπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, το Συντονιστικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των συμβασιούχων στο δημόσιο την Τετάρτη 28 του Απρίλη. Αντίστοιχα σε στάσεις εργασίας εκείνη τη μέρα θα προχωρήσει το Συντονιστικό των ΟΤΑ, ενώ διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα πάρει και το Συντονιστικό των σωματείων στα ξενοδοχεία.

Το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων συμμετοχής στις κινητοποιήσεις είναι το εξής: Μόνιμη, σταθερή και πλήρης δικαιωμάτων εργασία για όλους, κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και του θεσμού των εκτάκτων, μονιμοποίηση των «εκτάκτων», μετατροπή της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε αορίστου, αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών, μεταφορά του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους, 35ωρο-5ήμερο-7ωρο. Χρηματοδότηση των παραπάνω τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.