Απ' τον Φελίνι στον Χίτσκοκ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004

Σκηνή απ' την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «Αμαρκορντ»
Δύο αριστουργηματικές ταινίες από τον Φεντερίκο Φελίνι και τον Αλφρεντ Χίτσκοκ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε απόψε.

Ο Φεντερίκο Φελίνι υπογράφει τη σκηνοθεσία της αυτοβιογραφικής, κοινωνικής - ποιητικής ταινίας, «Αμαρκορντ», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 απ' την ΕΤ-1. «Αμαρκορντ» σημαίνει «θυμάμαι» στα ιταλικά. Ο Φελίνι βυθίζεται στις παιδικές αναμνήσεις του και σχεδιάζει στιγμές, καταστάσεις και πρόσωπα ανάμεσα στο συγκεκριμένο και τη φανταστική προβολή του. Ο έφηβος Τίτα είναι το κεντρικό πρόσωπο, με την καθημερινή ζωή του (η εξομολόγηση, ο γάμος της Γκραντίσκα, η ταφή της μητέρας), με τον κύκλο των εποχών και τις αντίστοιχες συνήθειες, με τα πολιτικά γεγονότα (η υποδοχή του φασίστα ηγέτη, η γιορτή και ο αστυνομικός εξευτελισμός του πατέρα), τέλος τα εξαιρετικά γεγονότα (η διαμονή του χαρεμιού στο «Γκραντ Οτέλ», η ερωτική νύχτα του πρίγκιπα με την Γκραντίσκα, το πέρασμα του υπερωκεανίου «Ρεξ»). Η ταινία έχει βραβευτεί με Οσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1974. Παίζουν: Μαγκαλί Νοέλ, Αρμάντο Μπράντσια, Μπρούνο Ζανίν, Πουπέλα Μάτζιο, Αλβάρο Βιτάλι, Τσίτσιο Ιγκράτσια.

Απ' το Star θα προβληθεί το ψυχολογικό θρίλερ του μετρ του είδους Αλφρεντ Χίτσκοκ «Μάρνι». Η Μάρνι δεν αντέχει στη σκέψη του αγγίγματος από άνδρα. Η Μάρνι αναστατώνεται στη θέα του κόκκινου χρώματος. Η Μάρνι όμως είναι και επαγγελματίας κλέφτρα. Χρησιμοποιώντας τη γοητεία της για να αποκτά την εμπιστοσύνη των εργοδοτών της, τους ληστεύει και μετά εξαφανίζεται αλλάζοντας την ταυτότητά της. Τελικά, κάνει αίτηση ώστε να εργαστεί στην εκδοτική εταιρία του Μαρκ Ράτλαντ. Ομως, ο Ράτλαντ, που την αναγνωρίζει καθότι ήταν πελάτης του προηγούμενου εργοδότη της, δεν την καταγγέλλει στην αστυνομία, αλλά αντίθετα αποφασίζει να παρακολουθήσει τις κινήσεις της... Παίζουν: Τίπι Χέντρεν, Σον Κόνερι, Νταϊάν Μπέικερ (Star, 02.30).