«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού»
Σάββατο 24 Απρίλη 2004

Ο Τζόελ ανακαλύπτει πως η φίλη του Κλεμεντάιν φρόντισε να σβήσει τις αναμνήσεις της σχέσης τους από τη μνήμη της. Σε κατάσταση απόλυτης απελπισίας, έρχεται κι αυτός σ' επαφή με τον εμπνευστή και εφευρέτη της διαδικασίας σβησίματος, δρ Χάουαρντ Μίρτσβιακ, και του ζητά να σβήσει και από τη δική του μνήμη την Κλεμεντάιν. Καθώς οι αναμνήσεις του Τζόελ σιγά σιγά εξαφανίζονται, αρχίζει να ανακαλύπτει και πάλι την αγάπη του για την Κλεμεντάιν.

Από τα βάθη των υπολειμμάτων του μυαλού του θα προσπαθήσει να διακόψει τη διαδικασία κι ενώ ο δρ Μίρτσβιακ και οι βοηθοί του τον κυνηγούν μέσα στο λαβύρινθο των δικών του αναμνήσεων είναι πια σαφές πως ο Τζόελ δεν μπορεί να βγάλει την Κλεμεντάιν από το μυαλό του.

Ο Τσάρλι Κάουφμαν, που στο παρελθόν είχε ξανά ασχοληθεί με τα περίεργα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου (στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς), επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη μ' ένα έξυπνο σενάριο και συνδυάζει ρομάντζο, κωμωδία και συναίσθημα... Η ταινία έχει να κάνει με τις αναμνήσεις - είμαστε οι ίδιες οι αναμνήσεις μας - και πώς οι αναμνήσεις επηρεάζουν τη ζωή μας. Η απώλεια της ανάμνησης είναι κάτι το τραγικό ή μπορεί και να είναι και μια λυτρωτική εμπειρία. Πόσο ξεκάθαρη μπορεί να είναι μια ζωή χωρίς αναμνήσεις; Αλλά αν ίσως μπορούσαμε να σβήσουμε κάποιες επιλεκτικά, τι θα γινόταν;

Καλογυρισμένη με μια περίεργη ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και σουρεαλισμού «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» είναι μια ιστορία αγάπης με φιλοσοφικό περιεχόμενο, όσο της επιτρέπει η «εμπορική» της καταγωγή. Πλασάρει το θέμα του έρωτα, της ρουτίνας και τη ρευστότητα των σχέσεων μέσα από ένα εκκεντρικό πλαίσιο χωρίς να ξεχνά τη ζεστασιά και το χιούμορ. Προκαλεί το ενδιαφέρον και χαρίζει δύο ευχάριστες ώρες.

«Eternal Sunshine of the Spotless Mind». Ρομαντική κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2004. Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκοντρί. Με τους: Τζιμ Κάρεϊ, Κέιτ Γουίνσλετ, Ελάιτζα Γουντ, Μαρκ Ράφαλο, Κίρστεν Ντανστ, Τομ Γουίλκινσον.