ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «γρήγορους ρυθμούς» το νεοφιλελεύθερο «έργο»

Ορκίστηκε, χτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρύψει πίσω από... προεκλογικού τύπου αναφορές τον οδοστρωτήρα που σχεδιάζεται  

Παρασκευή 14 Απρίλη 2000

Με πρωθυπουργικές νουθεσίες να μην... τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά και με ξεκάθαρη εντολή να επιδειχτεί η δέουσα «αποφασιστικότητα» στην προώθηση της νεοσυντηρητικής πολιτικής, ξεκίνησε χτες η θητεία των μελών της «νέας» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Υπόσχεση - απειλή»

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ακολούθησε την ορκωμοσία του Κ.Σημίτη και των 43 υπουργών και υφυπουργών του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υφισταμένους του να «προσέχουν» τις μεταξύ τους σχέσεις και προέτρεψε τους παλιούς να βοηθήσουν τους καινούριους... Το ουσιαστικό, πάντως ζήτημα, κάτι το οποίο επανέλαβε στη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ αργότερα, βρίσκεται στην επισήμανσή του ότι η κυβέρνηση «δεν έχει περίοδο χάριτος». Τοποθέτηση που, σε συνδυασμό με την επόμενη αναφορά του πρωθυπουργού, ότι η ασκούμενη πολιτική πρέπει να προωθηθεί «με γρήγορους ρυθμούς», δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για άμεση εφαρμογή του λεγόμενου «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού». Υπόσχεση που, εν προκειμένω συνιστά απειλή και ταυτόχρονα ομολογία ότι η κυβέρνηση στοχεύει να επιβάλει μια ώρα αρχύτερα το οριστικό νεοφιλελεύθερο ξεθεμελίωμα σε μια σειρά τομείς, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό, το δημόσιο σύστημα υγείας, η μεγαλύτερη πρόσδεση στα δεσμά του ευρωατλαντισμού κλπ..

Με στιλ κοινωνικού... «καθοδηγητή»

Φυσικά, η τοποθέτηση Σημίτη δεν ήταν απαλλαγμένη από το κλίμα εξαπάτησης που καλλιεργήθηκε την προεκλογική περίοδο. Ετσι ο Κ. Σημίτης, αφού υπεραμύνθηκε της θέσης ότι η κυβέρνησή του δεν είναι κυβέρνηση διαχειριστών της εξουσίας, αλλά μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική με περιεχόμενο και προτεραιότητες... το «κοινωνικό κράτος» και την «κοινωνική αλληλεγγύη», δεν απέφυγε να... δεσμευτεί ότι «θα είμαστε συνεχώς κοντά στον πολίτη». Παράλληλα, θεώρησε σκόπιμο να προβεί και σε δηλώσεις... καθοδηγητικού χαρακτήρα του τύπου «είπα στους υπουργούς ότι η πίστη πρέπει να γίνει καθημερινή πράξη», για να καταλήξει, λέγοντας ότι «με την πίστη αλλάζει η μοίρα των ανθρώπων»...

Αλλο κλίμα στα παρασκήνια

Πάντως, παρά τη χαλαρή και... χαρωπή ατμόσφαιρα που επικράτησε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της κυβέρνησης, αυτό δε σημαίνει ότι στα παρασκήνια επικρατεί το ίδιο κλίμα ευφορίας. Αντίθετα, οι αιχμές που εκτοξεύτηκαν από τους «κομμένους» κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που ακολούθησε στα υπουργεία, δηλώνει ότι οι εντάσεις βρίσκονται μπροστά και με την πρώτη ευκαιρία θα εκδηλωθούν.

Πέραν της περίπτωσης Βενιζέλου, που πολλοί αναρωτιούνται αν θα ακολουθήσει μια «ανεξάρτητη πολιτική διαδρομή» και θα διεκδικήσει ρόλο «πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης» ή θα επιλέξει να επανακάμψει αργότερα ως η «χρυσή εφεδρεία» του Κ.Σημίτη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Κ.Σκανδαλίδη και Γ.Αρσένη. Ο πρώτος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη μη υπουργοποίησή του, αν και δημοσίως επιδεικνύει νομιμόφρονα διάθεση. Οσο για το δεύτερο χτες περίπου ανήγγειλε την επιστροφή του στον προ της ενσωμάτωσής του στον «εκσυγχρονισμό» εαυτό του... Κάτι που πάντως δεν προβληματίζει τον πρωθυπουργό ιδιαίτερα, όπως λένε συνεργάτες του Κ.Σημίτη, ο οποίος με μια μέρα καθυστέρηση από την ανακοίνωση της κυβέρνησης απέστειλε επιστολή στον πρώην υπουργό παιδείας για να τον ευχαριστήσει για την προηγούμενη συνεργασία τους... Με ανάλογο τρόπο, που πλησιάζει την αδιαφορία θα πρέπει να σημειωθεί, απαντούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και για το ενδεχόμενο να ακουστούν επιθέσεις από πλευράς Γιαννόπουλου.

Τέλος, τις επόμενες μέρες θα τεθεί ενδεχομένως και θέμα ανακατατάξεων στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, μετά την υπουργοποίηση μελών του οργάνου, όπως οι Πάγκαλος, Παπαδόπουλος, Παπουτσής που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εκτός κυβέρνησης.