Εναντιωθείτε στην εμπορευματοποίηση της γνώσης

Σε εκδήλωση της ΠΚΣ στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 5 Μάη 2004

Motion Team

«Σήμερα, δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά σας. Εκείνος του συμβιβασμού με την αθλιότητα και εκείνος του αγώνα για την εξάλειψή της. Δικαιούσθε μια καλύτερη ζωή με αξίες. Και η μόρφωση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αξίες, για τις οποίες όμως δεν αρκεί ο ατομικός αγώνας, χρειάζεται συλλογική δράση και καθολική εναντίωση στις πολιτικές που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στις 12 του Μάη αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στους φοιτητές του ΑΠΘ η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΚΣ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, με θέμα την ΕΕ και τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη επικέντρωσε την εισήγησή της στο ζήτημα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα από τα μέτρα που προωθούνται προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοσχερής ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΕΕ προωθεί την "επιχείρηση αξιολόγηση" με τον ίδιο τρόπο που προωθεί και τις πολεμικές επεμβάσεις, με στόχο πάντα τη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα πολλαπλά κέρδη που αποκομίζει το ιδιωτικό κεφάλαιο από την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο με την άμεση εμπλοκή του στην ίδρυση ή τη συντήρηση μέσω «χορηγιών» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όσο και με την αξιοποίηση του ευέλικτου, μισοειδικευμένου και φτηνού εργατικού δυναμικού που θα προκύψει από τα υποβαθμισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Μια από τις πλευρές της ιδιωτικοποίησης», σημείωσε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, «είναι και η νομιμοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), που έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ και τα οποία θα λειτουργούν σαν προμηθευτές γρήγορης γνώσης, παρέχοντας στους αποφοίτους τους επαγγελματικά δικαιώματα ίδια με εκείνα των αποφοίτων των ΑΕΙ».

«Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από τα κείμενα που ορίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σαν ένα πλέγμα μεταλυκειακών σπουδών» επισήμανε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη και τόνισε ότι «με την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα πάψουν να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού. Αντίστοιχα, διαμορφώνεται το τοπίο και στο χώρο της έρευνας, την οποία επιχειρούν να υποτάξουν ολοκληρωτικά στα υπερκέρδη του κεφαλαίου».

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη παρουσίασε τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. «Στόχος πάλης δεν μπορεί να είναι άλλος από μια Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, με επιστημονικό αντικείμενο σπουδών και επιστημονικά διαρθρωμένα προγράμματα», κατέληξε η ομιλήτρια.