Οι λαοί να αντισταθούν
Παρασκευή 7 Μάη 2004

Η ανάγκη οι λαοί όλου του κόσμου να αντισταθούν απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ήταν το κύριο σημείο των περισσότερων χαιρετισμών διεθνών οργανώσεων στη χτεσινή εναρκτήρια μέρα των εργασιών του συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Είναι η περίοδος, σήμερα, που ο ιμπεριαλισμός χτυπά τους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης και που δε διστάζει να κατονομάσει σαν επόμενους στόχους τους λαούς της Κούβας και της ΛΔ της Κορέας. Ωστόσο, οι ίδιοι οι λαοί αντιστέκονται. Και γι' αυτό το λόγο αρκετοί ομιλητές σημείωσαν την ανάγκη διεύρυνσης των συνεργασιών του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Ο Μ. Βάντεπορκ, από τη Διεθνή Ενωση Αντιστασιακών, τόνισε πως η ανθρωπότητα «βιώνει μια νέα περίοδο βαρβαρότητας. Η πείνα, η δυστυχία και η βία καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών». Αναφερόμενος δε, στη λεγόμενη «ολυμπιακή εκεχειρία», σημείωσε πως ενώ «υπογράφονται συνθήκες ολυμπιακής εκεχειρίας, την ίδια ώρα οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταστρώνουν νέα σχέδια πολέμου».

Από την πλευρά του ο Τζ. Σάρμα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατών Νομικών, αναφέρθηκε στην «καίρια συγκυρία», όπως τη χαρακτήρισε, διεξαγωγής του συνεδρίου. Και συμπλήρωσε: «Ας μπουν όλοι οι πόλεμοι στο μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας, ώστε να μην έχουν καμιά σχέση πια με την ανθρωπότητα».

Ο Ολ. Τσίρκας, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εξέφρασε την αισιοδοξία πως «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με μαζική αντίσταση των λαών μπορούν να νικηθούν». Τόνισε δε, πως «το φιλειρηνικό κίνημα ανέπτυξε σημαντική δράση στην αντίσταση των λαών» απέναντι στην αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Συμπλήρωσε τέλος, πως την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και εξαπολύουν νέους πολέμους, το φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται εκεί, με στόχο την προστασία της ειρήνης και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Ο Μ. Μαντέιρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), είπε πως «ο σημερινός κόσμος δεν είναι ούτε καλύτερος ούτε πιο ασφαλής, όπως ισχυριζόταν η παγκόσμια νέα τάξη πραγμάτων». Σημείωσε πως σήμερα, οργανώσεις και κινήματα που διατηρούν το λαϊκό τους χαρακτήρα, έρχονται αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση. Και στην προσπάθεια να χτυπηθεί η νέα αυτή πραγματικότητα, χρειάζεται όλα τα κινήματα με κοινούς στόχους να συμμετέχουν στην προσπάθεια. «Είναι μια δύσκολη μάχη», κατέληξε, «αλλά είμαστε στη σωστή πλευρά».

Η Σ. Θωμάρεη, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών, τόνισε: «Η αιτία για όλα τα δεινά της φτώχειας και των πολέμων είναι η παγκοσμιοποιημένη εκμετάλλευση των λαών» από μια χούφτα πλουσίων. Και σημείωσε: «Χρειάζεται να πείσουμε όλες τις γυναίκες για την ανάγκη της οργανωμένης πάλης», για την «απομάκρυνση της φρίκης του πολέμου». Σημείωσε δε, πως οι Δημοκρατικές Γυναίκες του πλανήτη λένε «ΝΑΙ στη ζωή και ΟΧΙ στον πόλεμο».

Τέλος, ο Ου. Φερνάντες από την Οργάνωση Αλληλεγγύης για τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη δυσκολία των καταστάσεων για την ειρήνη και την εθνική ασφάλεια των χωρών.