Απειθαρχία, ανυπακοή στην ΕΕ με ψήφο στην ΠΚΣ

Στην κεντρική εκδήλωση της ΠΚΣ, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Σάββατο 8 Μάη 2004

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ
Το «παραμύθι» της ΕΕ ξεδίπλωσε χτες στους φοιτητές του ΑΠΘ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 12 του Μάη. Η εκδήλωση αποτέλεσε την κατακλείδα του διήμερου φεστιβάλ της ΠΚΣ και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά και το χώρο έξω από τη Φιλοσοφική, στο ρεμπέτικο γλέντι που ακολούθησε.

«Το σύνθημα της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη, «πρέπει να διαπερνά την ψήφο σας και στις 12 του Μάη, αλλά και στις 13 του Ιούνη. Ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο τούτο: Οτι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που πιστεύει σε μια πραγματική ενωμένη Ευρώπη των λαών και λέει βροντερό "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών, των καπιταλιστών και των ελάχιστων εκμεταλλευτών».

Η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στο ψευδεπίγραφο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που νομιμοποιεί σωρεία αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στα κράτη - μέλη της και χαρακτήρισε την ΕΕ σαν «μια καθαρά καπιταλιστική οικονομική Ενωση, που αντιμετωπίζει τους λαούς σαν καταναλωτική ευκαιρία και τις χώρες και τα σύνορα σαν κτηματομεσιτική διεύρυνση των δυνατοτήτων της αγοράς. Από αυτήν την Ενωση θέλουμε να αποδεσμευτούμε και αυτό προϋποθέτει βαθιά γνώση του κόσμου, για το τι πραγματικά είναι η ΕΕ και ποιους εξυπηρετεί, ώστε η αποδέσμευση να γίνει επιτακτικό λαϊκό αίτημα. Οι λαοί έχουν κι άλλο δρόμο από τον "υποχρεωτικό" μονόδρομο».

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που την ομιλία διέκοψαν τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα των φοιτητών ενάντια στον αμερικάνικο και τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, αλλά και τα συνθήματα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, όταν η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον ασφυκτικό κλοιό που Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι δημιουργούν γύρω από το Νησί της Επανάστασης. «Η ΕΕ επιχειρεί με τρομονόμους να σφίξει τη θηλιά και στο λαιμό όσων την αμφισβητούν, αλλά και σ' εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δε δέχονται το μονόδρομό της, αφού προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα εκκολαπτόμενα ευρωπαϊκά κόμματα είναι η δήλωση νομιμοφροσύνης στη διαιώνιση του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η ΕΕ θεσμοθετεί την εκπαίδευση των πολλών ταχυτήτων, με πανεπιστήμια Α` και Β` κατηγορίας και σπουδές επί πληρωμή. Αλλωστε, ένα από τα "επιτεύγματα" των εκλογών του Μάρτη είναι και το ότι θα έρθουν και στην Ελλάδα τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων. Απέναντι σ' αυτήν την προοπτική, στις 12 του Μάη, πρέπει να αντιτάξετε την απείθαρχη, ανυπάκουη ψήφο σας στην Πανσπουδαστική» κατέληξε η Λιάνα Κανέλλη.