ΝΕΠΑΛ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
Σάββατο 8 Μάη 2004

Associated Press

Οι συνεχείς μαχητικές διαδηλώσεις των πολιτικών κομμάτων επί 37 μέρες οδήγησαν τον πρωθυπουργό Θάπα να παραιτηθεί χτες
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Π. Μ. Θάπα υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον μονάρχη της χώρας Γκιανέντρα, ο οποίος την έκανε δεκτή. Σε δηλώσεις του προς τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, ο Θάπα παραδέχτηκε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή «για να μη συνεχιστεί η πολιτική ένταση» στη χώρα, μετά από 37 μέρες συνεχών διαδηλώσεων. Η χθεσινή διαδήλωση μετατράπηκε σε «πανηγυρισμούς νίκης», μετέδιδε η ειδησεογραφική υπηρεσία NepalNews.com, μετά την επιβεβαίωση της είδησης με τηλεοπτικό διάγγελμα του δοτού πρωθυπουργού. Τα μέλη και οι οπαδοί των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης, που από την 1η Απρίλη έως χθες κατέβαιναν καθημερινά στις μαχητικές διαδηλώσεις, συγκρουόμενοι με τις αρχές ασφαλείας που επιδόθηκαν σε οργιαστική καταστολή, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις περί «νίκης» του κινήματος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Νεπάλ ίσως να είναι ακόμη πολύ πρόωρες, καθώς δεν αποκλείεται ο βασιλιάς Γκιανέντρα να επιχειρεί απλώς έναν κυνικό ελιγμό. Ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος, ακριβώς λόγω του ότι η εξέλιξη αυτή είναι μόνον ένα βήμα. «Η κίνηση αυτή», δήλωσε ο Μ. Κ. Νεπάλ, «δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο είναι δυνατός ένας διάλογος με το βασιλιά... να θέσουμε εκ νέου τα αιτήματά μας». Σε ανάλογους τόνους, ο πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, Γκ. Π. Κοϊράλα, είπε ότι «κερδίσαμε τη "μάχη"... τώρα πρέπει να κερδίσουμε τον "πόλεμο"». Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων από τα πέντε κόμματα της Βουλής -που είχαν και αυτοί συλληφθεί για μερικές ώρες πριν από μερικές μέρες, στην αποκορύφωση της σύγκρουσης των δυνάμεων παλατιού με τους διαδηλωτές - έχουν ζητήσει τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, καθώς και επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου με το αντάρτικο του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού), ο εμφύλιος με το οποίο βρίσκεται σε έξαρση από τον περασμένο Αύγουστο, με τα θύματα που έχει κοστίσει να ξεπερνούν τις 10.000.

Ο Θάπα εμφανίστηκε, στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε στο λαό την παραίτησή του, να υιοθετεί την άποψη ότι «η μόνη λύση» στο συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο είναι αυτή του «διαλόγου». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «σε τελευταία ανάλυση, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος» επίλυσης του προβλήματος - παρά το ότι ο στρατός και σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης και των τσιφλικάδων, που αντιτίθενται σφόδρα σε κάθε ιδέα περαιτέρω δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αναδιανομής της γης, επιμένουν στην πολιτική της «στρατιωτικής συντριβής» των μαοϊκών, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που έχουν «βαφτίσει» το ΚΚΝ(Μ) «τρομοκρατική οργάνωση» και προσφέρουν βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό.

Μένει να φανεί αν και με ποιους όρους θα προχωρήσει ο διάλογος ανάμεσα στα πέντε κόμματα και τον βασιλιά Γκιανέντρα - ο οποίος μοιάζει να ενδιαφέρεται κύρια για τη διατήρηση του μοναρχικού πολιτεύματος, όσο και των εκτελεστικών (υπερ)εξουσιών που διαθέτει...