ΚΟΥΒΑ
«Χρειάζεται την αλληλεγγύη των λαών του κόσμου»

Συνέντευξη Τύπου του πρέσβη της χώρας, Χόρχε Κεσάδα

Πέμπτη 13 Μάη 2004

Από παλιότερο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Αβάνα
«Η Κούβα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί ανοιχτό λογαριασμό», τόνισε σε κάποια αποστροφή του λόγου ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην κουβανική πρεσβεία, ενημερώνοντας τα εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης Μπους, «που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο των Κουβανών, αλλά και των Αμερικανών πολιτών», καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κούβα, ώστε να «υπερασπίσει το σοσιαλιστικό σύστημα που οικοδομεί».

Αναφέροντας αναλυτικά ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα, όσον αφορά την οικονομία, όπως την απαγόρευση των εισαγωγών και εξαγωγών από την Κούβα, τα πολύ υψηλά πρόστιμα σε Αμερικανούς πολίτες σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι στην Κούβα, αλλά τα μέτρα πολιτικού χαρακτήρα όπως την οικονομική υποστήριξη για εσωτερική ανατροπή, τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών για την αναμετάδοση του σήματος της τηλεόρασης του «Ράδιο Μαρτί», και κυρίως τη διεθνή καμπάνια απομόνωσης, ώστε να πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της Κούβας. «Τα μέτρα αυτά έχουν προεκλογικό χαρακτήρα», αλλά παράλληλα αποτελούν «νέα κλιμάκωση των εχθρικών μέτρων», τόνισε ο Χ. Κεσάδα, και πρόσθεσε ότι εμπεριέχουν σοβαρότατους κινδύνους, καθώς εκτιμούμε «ότι το σύνολο αποσκοπεί στο να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μία επίθεση ενάντια στην Κούβα», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της χρονικής στιγμής και των επιπρόσθετων γεγονότων, όπως η διακοπή των διμερών συνομιλών για τη μετανάστευση, οι κατηγορίες που εκτόξευσε η αμερικανική κυβέρνηση για προσπάθεια αποσταθεροποίησης εκ μέρους της Κούβας, χωρών της Λατινικής Αμερικής, η ανάπτυξη βιολογικών όπλων ή η «υπόθαλψη» της τρομοκρατίας.

«Στα μέτρα υπάρχουν ακόμη και σχέδια για τη δολοφονία των ηγετών της κουβανικής επανάστασης» κατήγγειλε ο Κουβανός πρέσβης και κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι σε θέση να κάνει η Κούβα και η Κούβα τι μπορεί να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωριζόμαστε πολύ καλά. Το ηθικό του κουβανικού λαού είναι πολύ υψηλό και θα δώσει, με τη μεγάλη κινητοποίηση στην Αβάνα την επόμενη Παρασκευή, απάντηση στα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης. Ομως η Κούβα χρειάζεται και την αμέριστη αλληλεγγύη και των άλλων λαών του κόσμου»...

Αγάπη και σεβασμό στον ελληνικό λαό

Επίσης, η Κούβα -όπως τόνισε ο Χ. Κεσάδα- λαμβάνει μία σειρά αποφάσεων. Καταρχήν την καταγγελία των νέων βάρβαρων μέτρων, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στις ξένες κυβερνήσεις. Επίσης εσωτερικές ενέργειες, μέτρα κυρίως για τον έλεγχο της αγοράς και την κυκλοφορία του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει να κυκλοφορεί. Σε ερώτηση ανάλογη επιβεβαίωσε ότι όντως έχει παρατηρηθεί αύξηση των τιμών στα προϊόντα που πωλούνται με δολάρια, και είναι λογικό... «Τα μέτρα σίγουρα θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα», πρόσθεσε όμως ότι δε θίγεται κανένα πρόγραμμα όσον αφορά την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό.

Οπως ήταν εύλογο υπήρξε και ερώτηση όσον αφορά για μία πιθανή επίσκεψη του Φιντέλ κάστρο, είτε στο Αγιο Ορος, είτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Κουβανός Πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά: «Με τους ανέμους που φυσούν στην περιοχή μας δεν είναι ώρα για ταξίδια...» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο... «Ο Φιντέλ σε πολλές περιπτώσεις έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα. Αγαπά και σέβεται πολύ τον ελληνικό λαό και ειδικά την αντίσταση εδώ και δεκαετίες σε όσους προσπαθούν να του επιβάλλουν κάποιες πολιτικές. Νιώθει ότι αυτή η αντίσταση μοιάζει με την αντίσταση των Κουβανών» και κατέληξε: «Ας ελπίσουμε κάποτε ότι θα δοθεί η ευκαιρία».

«Η στάση της ομάδας αντιφρονούντων αποδεικνύει τη θέληση της αμερικανικής κυβέρνησης να συντριβεί η Κούβα. Αυτό το σχέδιο είναι παράλογο, γεμάτο μίσος» τόνισε ο Χόρχε Κεσάδα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας για τα μέτρα που έστειλαν κάποιοι πολύ γνωστοί αντιφρονούντες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις για την κίνηση αυτή, καθώς είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί, η οικονομική υποστήριξη και παντός είδους αρωγή που παρέχουν χρόνια οι ΗΠΑ»... «όμως είναι τόσο αντικουβανικό, που αναγκάστηκαν να το αποκηρύξουν. Ισως προσπαθούν να αποκτήσουν μία δική τους ταυτότητα έναντι της παγκόσμιας κοινότητας. Ισως επιχειρούν να αποκρύψουν τις διασυνδέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αναμένεται κάποια στρατιωτική επίθεση, ο Χ. Κεσάδα τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτήν την εκδοχή. Ειδικά στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, με την κυβέρνηση Μπους και τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και την επέμβαση στην Αϊτή. Η Κούβα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί ανοιχτό λογαριασμό εδώ και 45 χρόνια...».