ΠΑΟ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ
Ελληνοτουρκική «κόντρα»
Τρίτη 18 Απρίλη 2000

Με ορόσημο την επιτυχία του 1996 και στόχο βέβαια να την επαναλάβει, ο Παναθηναϊκός ρίχνεται σήμερα στην πρώτη μέρα του «πολέμου» που ακούει στο όνομα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Στο νεόκτιστο κλειστό της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Οι «πράσινοι» στον ένα από τους δυο ημιτελικούς της διοργάνωσης κοντράρονται με την τουρκική Εφές Πίλσεν, με στόχο φυσικά το εισιτήριο που θα τους δώσει την πρόκριση στο τελικό της Πέμπτης.

Φαβορί; Ποιο φαβορί....

Το γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση του φάιναλ φορ γίνεται στη χώρα μας για πολλούς δίνει στους πρωταθλητές Ελλάδας τον τίτλο του φαβορί. Παρ' όλα αυτά, ο τεχνικός της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς ούτε θέλει να ακούει για τέτοιους χαρακτηρισμούς... Αλλωστε η εμπειρία του σε τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι μεγάλη και ξέρει πολύ καλά τη μικρή απόσταση της επιτυχίας και της καταστροφής. «Σε ένα φάιναλ φορ δεν υπάρχουν φαβορί. Για να το πω καλύτερα και οι τέσσερις ομάδες είναι φαβορί. Το παρελθόν αυτών των διοργανώσεων το επιβεβαιώνει. Δε θέλω να πω όμως ότι πάμε για να χάσουμε. Αλίμονο. Απλώς στην κορυφαία τετράδα έφθασαν οι καλύτερες ομάδες της περιόδου και αυτό θα πει ότι όλες έχουν πιθανότητες για να πάρουν το κύπελλο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός. Οσον αφορά την Εφές Πίλσεν ο «Ζοτς» δείχνει να εκτιμά πολύ την τουρκική ομάδα, την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη. «Εχει πολύ επικίνδυνη πεντάδα, ικανή να πετύχει πολλούς πόντους. Εμείς πάντως παίξαμε καλά σε αυτή την Ευρωλίγκα. Είχαμε την καλύτερη ισορροπία και ρεκόρ από κάθε άλλον. Τώρα όμως αυτές είναι οι τρεις πιο σημαντικές ημέρες της χρονιάς. Πρέπει να αποδείξουμε το πόσο καλοί είμαστε και την ποιότητά μας ώστε να στέψουμε με επιτυχία την προσπάθεια» και τη δουλιά που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

Ο αρχηγός του ΠΑΟ Φραγκίσκος Αλβέρτης
Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έχει όλους του παίκτες στη διάθεσή του.

«Ετοιμοι για το τρόπαιο»

Μπορεί ο προπονητής του Παναθηναϊκού να θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην ομάδα του «Τριφυλλιού», όμως επικρατεί αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη. Αυτό φάνηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα λόγια του αρχηγού του «τριφυλλιού», Φραγκίσκου Αλβέρτη. «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για να κατακτήσουμε το κύπελλο, ωστόσο όλα τα ματς είναι ντέρμπι σε τέτοιες διοργανώσεις. Πιστεύω ότι το γήπεδο θα είναι "πράσινο" έστω και αν θα ήταν καλύτερα για όλους να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η Εφές Πίλσεν έχει πολύ καλή ομάδα. Εμείς δεν πρέπει να στηριζόμαστε στον όρο φαβορί αλλά να αποδείξουμε στο γήπεδο πως είμαστε καλύτεροι».

Διψασμένη για διάκριση η Εφές

Πρώτη πρώτη από όλες τις ομάδες έφθασε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το μεσημέρι η Εφές Πίλσεν που δείχνει να... διψάει για διάκριση. Ο Ερτζίν Αταμάν, πέραν των δηλώσεων περί πρεσβευτών ειρήνης, επισήμανε ότι η Εφές ήρθε για να κατακτήσει το τρόπαιο μολονότι θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ: «Εφέτος παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ και έχουμε την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα, αλλά και τα νέα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στόχος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά ο ΠΑΟ έχει περισσότερες ελπίδες λόγω έδρας. «Κατά την άφιξη της Εφές Πίλσεν δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ελληνοτουρκική φιλία, καθώς και στην αλληλοβοήθεια των δυο χωρών κατά την περίοδο των σεισμών. Μάλιστα, οι παίκτες και το προπονητικό τιμ εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο με κονκάρδες που αναφέρονταν στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.30: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΜΑΚΑΜΠΙ

21.00: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ

Ολοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΤ 1.