Ασφυκτική η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση

Συζήτηση με το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αγιάσο

Τρίτη 18 Μάη 2004

Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τρανή απόδειξη των εκτιμήσεων του ΚΚΕ για το ρόλο που επιφυλάσσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την πολιτική της, δόθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγιάσου.

Από την παρουσίαση που έκανε ο δήμαρχος Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης προκύπτει ότι:

- Ο έλεγχος που ασκείται από την κεντρική εξουσία στην ΤΑ είναι ασφυκτικός.

- Οι αρμοδιότητες που δίνονται είναι χωρίς πόρους.

- Οι δήμοι υποχρεώνονται να λειτουργούν ως παραρτήματα της κυβέρνησης και φορομπηχτικοί μηχανισμοί.

Στο συγκεκριμένο δήμο εκφράζεται έντονα η αντίσταση σ' αυτή την πολιτική, αλλά αυτό δεν αναιρεί το χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ΤΑ. Χαρακτηριστικό το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με την αρπαγή του δάσους (32.000 στρέμματα!) από τον ΟΣΚ ΑΕ. Περιοχή απείρου κάλλους - φιλέτο για κερδοσκοπική αξιοποίηση στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Στα οικονομικά του δήμου καταγράφεται περικοπή στα κονδύλια της ΣΑΤΑ, ενώ έχει παγώσει και η καταβολή των 500 εκατομμυρίων του ΕΠΤΑ. Εκεί που η πρόκληση είναι εμφανής είναι στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου μελέτες ύψους 1,5 δισ. απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμα έργα και τελικά δίνονται μόνο 10 εκατομμύρια για ένα βρεφονηπιακό σταθμό.

Παράλληλα, μετά τον πρόσφατο παγετό, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να ζήσουν τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς εισόδημα, αφού δεν προβλέπεται καμιά επιδότηση.

Στο πρακτικό μέρος όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης μιας από τις πλέον σπουδαίες περιοχές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία απογραφή δείχνει 2.000 κατοίκους μόνο από τους 9.000 που είχαν φτάσει παλιότερα. Στο Λύκειο ήδη υπάρχουν μόνο 35 παιδιά, γεγονός που προετοιμάζει για κλείσιμό του.