Επιχείρηση αντιστροφής του αντιιμπεριαλιστικού αισθήματος
Κυριακή 23 Μάη 2004

Από τα κατορθώματα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στη χώρα μας, στο ματοκύλισμα του Γράμμου. Διακρίνεται ο αμερικάνος αρχιφονιάς στρατηγός Βαν Φλιτ που καμαρώνει μπροστά στους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ
Είναι δύσκολο να «ξετρυπώσεις» κάποια «Αμερικάνικη Γωνιά», καθώς δε φέρουν κάποιο διακριτικό σήμα, που να μαρτυρά την ύπαρξή τους και μέχρι τώρα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις και οργανισμούς των ίδιων των δήμων! Η πρώτη «Γωνιά» ιδρύθηκε - κι αυτή στα κρυφά - στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας και λίγο καιρό μετά ακολουθεί το παράδειγμά της, ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα της αμερικάνικης πρεσβείας, η Μυτιλήνη, η Ξάνθη, η Κρήτη και η Σπάρτη.

«Ενας από τους στόχους μου είναι να επεκτείνω τις σχέσεις της Αμερικής πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσω δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στην ελληνική επαρχία. Η δημιουργία Αμερικάνικων Γωνιών είναι ένας τρόπος προσέγγισης και κατανόησης. Ξεκινώντας από την Ημαθία και φθάνοντας μέχρι τη Λακωνία και τα Δωδεκάνησα θέλω να ελπίζω ότι κάθε "Αμερικάνικη Γωνιά" θα γίνει κρίκος συνεργασίας και διεύρυνσης της ήδη υπάρχουσας φιλίας μας...». Τα παραπάνω είπε η Ελένη Μάργιου, μορφωτική ακόλουθος της αμερικάνικης πρεσβείας, τη βραδιά των εγκαινίων της «Γωνιάς» στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας.

Ισως είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια «ήδη υπάρχουσα φιλία μας» εννοεί η ακόλουθος της αμερικάνικης πρεσβείας, πέρα από κάποια αμερικανοθρεμμένα, ντόπια πιόνια της πολιτικής των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβεις τις πραγματικές «επεκτάσεις», προθέσεις και διαθέσεις της αμερικάνικης πρεσβείας και του Τ. Μίλερ, που κρύβονται πίσω από την ανεμπόδιστη προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, πριν δύο μήνες το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας παίρνει την απόφαση, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και φυσικά του Φιλαδελφειώτικου λαού, να στεγάσει μια «Αμερικάνικη Γωνιά» στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Στις 2 Απρίλη κυκλοφορεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων για τα εγκαίνια της «Γωνιάς», στις οποίες αναφέρεται ότι θα περιληφθεί αφιέρωμα στον συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς και προβολή της ταινίας «Λυσσασμένη γάτα».

Από νωρίς την ίδια μέρα, γίνεται μια πρόβα και συνάμα το πρώτο βήμα νομιμοποίησης να αλωνίζουν ξένες και εγχώριες δυνάμεις ασφάλειας στο Δήμο. Αμερικανοί και Ελληνες αστυνομικοί με σκυλιά, ξεψαχνίζουν τη γύρω περιοχή από το Κέντρο Νέων, δίνοντας μια πρώτη γεύση στους κατοίκους για το τι τους περιμένει ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Να σημειωθεί ότι η Ν. Φιλαδέλφεια έχει χαρακτηριστεί «Ολυμπιακός Δήμος» και στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας» έχουν τοποθετηθεί - με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και εν αγνοία του φιλαδελφειώτικου λαού - κάμερες παρακολούθησης σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Προσπάθεια χειραγώγησης, τρομοκράτησης και αφαίρεσης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, χαρακτηρίζουν η ΚΟΒ και η ΟΒ της ΚΝΕ Ν. Φιλαδέλφειας, με κοινή ανακοίνωσή τους, την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει ερήμην του φιλαδελφειώτικου λαού, τόσο στη δημιουργία «Αμερικάνικης Γωνιάς», όσο και στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στο Δήμο.

Γιατί στα κρυφά;

«Αν εκδηλώσεις σαν αυτή που έγινε με σκοπό τη δημιουργία της "Αμερικάνικης Γωνιάς" γίνονται στα πλαίσια της προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του αμερικανικού και ελληνικού λαού, τότε το ερώτημα που μπαίνει είναι: Γιατί γίνονται στα κρυφά;

Γιατί η δημοτική αρχή έσπευσε να προχωρήσει σε μια τέτοια εκδήλωση, σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία, χωρίς να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά το προώθησε, μέσω των δραστηριοτήτων του Πνευματικού Κέντρου και ερήμην του φιλαδελφειώτικου λαού; Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν; Γιατί έγινε κρυφά;», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι σκοποί είναι προφανείς. Θέλουν να αντιστρέψουν τα αισθήματα που διακατέχουν τον ελληνικό λαό απέναντι στην αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική, αλλά και να νομιμοποιήσουν την παρουσία των αμερικάνικων δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή μας, στο όνομα της "Αμερικάνικης Γωνιάς", των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της πάταξης της τρομοκρατίας», καταλήγουν η ΚΟ και η ΟΒ ΚΝΕ Ν. Φιλαδέλφειας και καλούν το λαό της περιοχής να απαιτήσουν από τη Δημοτική Αρχή να αφαιρεθούν οι κάμερες παρακολούθησης και να μην επιτρέψει την παρουσία των ξένων δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη.