ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Δυναμική συσπείρωση για νέους αγώνες
Κυριακή 23 Μάη 2004

Στηριγμένες στην πλούσια δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο πεντάμηνο, αξιοποιώντας την εμπειρία από τους αγώνες που έδωσαν για όλα τα βασικά προβλήματα της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της πάλης, την υπεράσπιση και διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων. Στο έδαφος αυτό, το ζήτημα της συσπείρωσης ευρύτερων εργατικών δυνάμεων, η συστράτευση με το ΠΑΜΕ σε στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων αποκτούν καθοριστική σημασία. Αυτό ήταν το καταστάλαγμα της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που συνήλθε χτες, Σάββατο 22/5, κι αφού έκανε τον απολογισμό δράσης, καθόρισε τους βασικούς στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Γ. Μαυρίκος, αυτοί οι στόχοι πάλης, τα δυσβάσταχτα εργατικά και λαϊκά προβλήματα που θα οξύνονται, απαιτούν την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, την ένταξη νέων δυνάμεων, την αξιοποίηση αγωνιστών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Η δουλιά στη βάση - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - αποτελεί για το κίνημά μας το Α και το Ω. Κριτήριο αναντικατάστατο είναι ο προσανατολισμός, το δέσιμο και οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλιάς, στις εργατογειτονιές, στους κλάδους». Σε αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η σωστή, δημοκρατική, περιεκτική και ζωντανή λειτουργία των Τοπικών και Κλαδικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, ενώ το επόμενο διάστημα μπορούν να συγκροτηθούν και νέες Γραμματείες, σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, η Υγεία, το Μέταλλο κλπ.

Οι στόχοι για το επόμενο διάστημα

Το επόμενο διάστημα - όπως υπογράμμισε ο εισηγητής - για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε άμεση προτεραιότητα μπαίνει το ζήτημα των κλαδικών και εργοστασιακών συμβάσεων. Μια δύσκολη υπόθεση καθώς η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης - που επίσημα γίνεται αύριο - από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα εξευτελιστικά αυτά επίπεδα θέτει σοβαρά εμπόδια και υπονομεύει συνολικά τον ίδιο το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στη συνεδρίαση, οι ομοσπονδίες «πρέπει να "οργώσουν" τους χώρους δουλιάς», να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, να αναπτύξουν τη διεκδικητική τους πάλη.

Πιο αποφασιστικά απαιτείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η Κυριακή αργία, το πλήρες σταθερό ωράριο, τα ρεπό, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού κυβέρνηση και ΣΕΒ, με πρόσχημα την «επιτυχία» των Ολυμπιακών Αγώνων, θα επιχειρήσουν να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Αλλά και με πρόσχημα την «ασφάλεια» θα επιδιώξουν την κατάργηση δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Ολόκληρο το καλοκαίρι με αιχμή τους χώρους του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι ταξικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να προβάλουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε από το φθινόπωρο να αναπτυχθούν νέοι εργατικοί αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, να είναι ετοιμοπόλεμες μπροστά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αργότερα στο ζήτημα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και, βέβαια, πρέπει να στηριχτεί με όλες τις δυνάμεις η πάλη των συμβασιούχων για μονιμοποίηση και πλήρη σταθερή δουλιά.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε τη σημασία που έχει για τους ίδιους τους εργαζόμενους να στείλουν ένα μήνυμα καταδίκης σ' εκείνες τις δυνάμεις που στήριξαν το τόξο του Μάαστριχτ. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις που λένε «όχι» στη λογική της υποτέλειας, της μοιρολατρίας, τις δυνάμεις που αντιπαρατίθενται στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις του. Είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης - κατέληξε ο εισηγητής - να καταψηφίσει τις δυνάμεις του Μάαστριχτ και του ευρωμονόδρομου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση (2011-03-02 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού και στον Τουρισμό (2009-12-02 00:00:00.0)
Επιθετικοί αγώνες για να ορθωθούν εμπόδια (2009-06-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-09-06 00:00:00.0)
Σε τροχιά ανασυγκρότησης (2006-01-24 00:00:00.0)
Με όπλο τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα (2004-01-24 00:00:00.0)