ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρέπει να πληρώσουν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καλαμάτα

Τρίτη 25 Μάη 2004

Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε να ενσωματώσει την ελληνική οικονομία στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Βραβείο μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο δικαιούται, όχι από το λαό.

Τα παραπάνω τόνισε - ανάμεσα σε άλλα - το απόγευμα της Κυριακής, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πέτυχε - σημείωσε - να ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία και κοινωνία, και σ' αυτό δεν έχει δίκιο η ΝΔ που το κατηγορεί. Πέρασε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούσε η ΕΕ, με αντιστάσεις μεν, άλλα όχι τέτοιες που θα παρεμπόδιζαν τις βασικές του επιλογές. Και αν κάτι δεν ξεπούλησε δεν ήταν επιλογή του, αλλά δεν μπορούσε να βρει αγοραστές.

Η ΝΔ πέτυχε ως αξιωματική αντιπολίτευση να σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ όλο και πιο δεξιά με την κριτική της, εγκαλώντας το για το προπατορικό αμάρτημα να είναι αντίθετο με την ΕΟΚ.

Τώρα η ΝΔ χορεύει πάνω στο καλλιεργημένο πασοκικό έδαφος, στα δεδομένα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, για να τρέξει πιο γρήγορα, ενώ έχει την πολυτέλεια να δώσει μερικούς μήνες αναβολής στα σκληρά μέτρα που θα πάρει, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμα πιο μετά, αν γίνουν νέες εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΝ, απολογητής της ΕΕ, φόρτωνε τις συνέπειες της πολιτικής που είχε ψηφίσει και εγκρίνει στους άλλους, στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, προσποιούμενος την αθώα περιστερά.


Στις εθνικές εκλογές χρησιμοποίησε το χαρτί της ενότητας της αριστεράς για να επιτεθεί στις ριζοσπαστικές προτάσεις του ΚΚΕ. Για να βρεθεί σήμερα κατηγορούμενος για δεξιά πολιτική και αλαζονεία από τους ίδιους τους συνεργαζόμενους μαζί του.

Σήμερα προσπαθεί να καλύψει το συμβιβασμό του πίσω από τα λάβαρα και τις σημαίες του πανευρωπαϊκού κινήματος, ενός κινήματος που εκφράζει πολύ διαφορετικές απόψεις, αρκετές από τις οποίες είναι ριζοσπαστικότερες και συνεπέστερες από αυτές που προβάλλει στην εκλογική του διακήρυξη.

Το ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς, όπως λέγεται, δεν εκφράζει τίποτε άλλο παρά ένα πολύ μικρό τμήμα των κομμάτων που δρουν στο χώρο της Ευρώπης.

Η ΝΔ υποκρίνεται όταν κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για αντιλαϊκή πολιτική, από τη στιγμή που η ίδια έχει το ίδιο ευαγγέλιο με το ΠΑΣΟΚ, την υπηρέτηση της πλουτοκρατίας. Η καμένη γη που βρήκε κάηκε από την πολιτική προσαρμογής στην ΟΝΕ και το ευρώ, στις επιταγές της ΕΕ.

Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει προκλητικά το λαό, όταν ισχυρίζεται ότι παρέδωσε στη ΝΔ μια Ελλάδα της κοινωνικής ευημερίας. Η αλήθεια είναι ότι παρέδωσε μια πιο ισχυρή οικονομία για την πλουτοκρατία και μόνο.

Ο ΣΥΝ ανακάλυψε ότι με το ένα χέρι μπορείς να ψηφίζεις το Μάαστριχτ, δηλαδή να δίνεις πράσινο φως στην απελευθέρωση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών, και με το άλλο να τρέχεις σε διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρόμενος για τα αποτελέσματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ».