ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ψήφο στο ΚΚΕ με κριτήριο την ίδια τη ζωή τους

Με απόμαχους της δουλιάς, αλλά πρωταγωνιστές στους αγώνες, συζήτησε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Πέμπτη 27 Μάη 2004

Ενα ωραίο δείγμα για το τι εννοεί το ΚΚΕ όταν απευθυνόμενο στα λαϊκά στρώματα καλεί να κάνουν κριτήριο για την ψήφο τους την ίδια την πραγματικότητα που ζουν, δόθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Από το πρωί εκατοντάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης ενάντια στην πολιτική που τους αναγκάζει στα γεράματα να γίνονται επαίτες, αυτοί που τα χέρια τους παρήγαγαν πλούτο και πλούτο και σήμερα εισπράττουν μισό κουλούρι «αύξηση» στη σύνταξη πείνας που παίρνουν (αναλυτικό ρεπορτάζ από τη διαδήλωση σε άλλη στήλη).

Αυτοί που διαδήλωναν όμως δεν είναι όποιοι κι όποιοι. Είναι η γενιά που στις πλάτες της κουβαλάει μία προς μία τις ματωμένες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Είναι επίσης η γενιά που, παράλληλα με τη συμμετοχή της στους ταξικούς αγώνες, πάλεψε με θεούς και δαίμονες οι οποίοι στην εποχή τους φάνταζαν πανίσχυροι και δεν το 'βαλε κάτω. Είναι μια γενιά πλούσια σε εμπειρίες, εξαιρετικά χρήσιμες στους νεότερους, μπροστά στις νέες μεγάλες μάχες που καλούνται να δώσουν.

Ενας πολύ μεγάλος αριθμός, λοιπόν, απ' αυτούς τους χτεσινούς διαδηλωτές, επέλεξε μετά το τέλος της διαδήλωσης να πάρει μέρος στη συζήτηση που οργάνωσε στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας η Επιτροπή Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Και μετέφεραν εκεί την εμπειρία τους, αλλά και τη στήριξη στο Κόμμα των αγώνων τους.


Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Βασίλης Γεωργαντάς έδωσε το λόγο για λίγες κουβέντες στον Διαμαντή Μαυροδόγλου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη διάρκεια της συζήτησης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργης Σκιαδιώτης.

«Εχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την ένταξη στην ΕΕ ως συνταξιούχοι», είπε ο Δ. Μαυροδόγλου. «Κατεδαφίζουν, συνέχισε, το ασφαλιστικό σύστημα, συμπιέζουν μισθούς και συντάξεις για να γίνει η ΕΕ "ανταγωνιστική". Κι έχουμε μπροστά μας τα χειρότερα. Σας καλώ, λοιπόν, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ενισχυθεί το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Ξέρουμε ότι το δίκιο κρίνεται με τους αγώνες στους δρόμους, όμως και η ψήφος μας μετράει, ενισχύει τους αγώνες».

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως για το ΚΚΕ είναι πλεονέκτημα η θέση που έγκαιρα πήρε για την ΕΟΚ, τότε, για την ΕΕ σήμερα. Γιατί, συνέχισε, η θέση μας δεν εξηγεί μόνο, αλλά δείχνει και τον τρόπο που τα προβλήματα θα λυθούν. «Θεωρούμε, συνέχισε, ασυμβίβαστο να λένε διάφοροι "ναι" στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ίδια ώρα να λένε ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αντίθετα, το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ψήφο σας, που είναι ψήφος για δράση ενάντια στην ΕΕ».

«Απέναντι στο συνασπισμό του κεφαλαίου, που είναι η ΕΕ, συμπλήρωσε, δεν μπορεί όσοι εμφανίζονται αριστεροί να δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι θετική γιατί προωθεί τη συνεργασία. Το μόνο που προωθεί είναι τη συνεργασία του κεφαλαίου.

Οι κατακτήσεις δεν οφείλονται στην ΕΟΚ αλλά στους αγώνες και στην πίεση που ασκούσε ο σοσιαλισμός. Είχαν ημερομηνία λήξης κι αυτό έγινε το '90-'92. Τώρα πλέον περάσαμε σε φάση αρπαγής των κατακτήσεων και προώθησης νέων, άγριων μορφών εκμετάλλευσης.

Η Ελλάδα αναπτύχθηκε καπιταλιστικά μέσα στην ΕΟΚ. Δεν αναπτύχθηκε σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο σκληρός πυρήνας του κεφαλαίου δυναμώνει καθώς συγκεντρώνει κέρδη από περισσότερους πόρους, αλλά ταυτόχρονα δυναμώνουν και οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Η κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για αντιμετώπιση της ύφεσης με χτύπημα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων οδηγεί σε σφαγιασμό δικαιωμάτων. Οι συνταξιούχοι πρέπει να γίνουν κήρυκες για τα δικαιώματα των επόμενων γενιών, που δε θα μπορέσουν καν να φτάσουν στη σύνταξη.

Στην κάλπη θα μετρηθεί η άποψη του λαού για την ΕΕ. Η ψήφος είναι ένας δείκτης που δείχνει την ετοιμότητα να αντισταθείς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ. Με τη θέση μας για αποδέσμευση δείχνουμε και το δρόμο για το αδυνάτισμα της ΕΕ, την ανατροπή της, για να ανοίξει ο δρόμος προς μια Ευρώπη που οι λαοί θα κάνουν κουμάντο στο δικό τους δρόμο κοινωνικής εξέλιξης.

Υπολογίζουμε τη δύναμη του αντιπάλου. Δεν τον φοβούμαστε. Ετοιμαζόμαστε για να τον αντιμετωπίσουμε. Είναι πιο ρεαλιστικός αυτός ο δρόμος για την αποδέσμευση, από τα φούμαρα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, που μιλούν για κοινωνική Ευρώπη σε καθεστώς απελευθέρωσης του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο ανατρέπεται, δεν αλλάζει προτεραιότητες για να βάλει δήθεν τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.

Στις εκλογές πρέπει να τιμωρηθούν και οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την ΕΕ. Και οι δυνάμεις του συμβιβασμού, όπως ο ΣΥΝ, που καλλιεργούν το φόβο στον κόσμο.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ βοηθά τον κόσμο να παλεύει και σε εθνικό επίπεδο και σε πανευρωπαϊκό. Το ΚΚΕ μπορεί να παλέψει ενάντια στην ΕΕ και θέλει τη δύναμη για να ασκήσει αυτήν την πολιτική».