Οι «αναγνώσεις» του Σοφοκλή

Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς

Πέμπτη 27 Μάη 2004

«Αντιγόνη» , από το «Ku Nauka Theatre Company»
Στον Σοφοκλή για τα 2.500 χρόνια από τη γέννησή του είναι αφιερωμένη η φετινή Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς, από 25/6 - 2/7. Παράλληλα θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο για το αρχαίο δράμα με θέμα «Κλασική παράδοση και σύγχρονη δημιουργία» στο συνεδριακό κέντρο του ΕΠΚΔ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων της συνάντησης περιλαμβάνονται ο Ιρλανδός νομπελίστας Seamus Heaney και ο Ρώσος σκηνοθέτης Βαλέρι Φοκίν. Εκτός από τις παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η συνάντηση θα φιλοξενήσει διδασκαλία της πρωτοποριακής μεθόδου της ρωσικής θεατρικής σχολής, της μεθόδου του Μέγιερχολντ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο αρχαίο στάδιο των Δελφών και σε σκηνή στο αίθριο του συνεδριακού κέντρου όπου θα παρουσιαστούν και οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, με τη μορφή κανονικών παραγωγών, αλλά και ως παρουσιάσεις διαφορετικών σκηνοθετικών προσεγγίσεων και μεθόδων. Η αρχή θα γίνει στις 25/6 με τις «Τραχίνιες» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Βίκτορα Αρδίττη και ακολουθούν: 26/6: «Υλικό Αίας» του Θεόδωρου Τερζόπουλου (σε ελεύθερη διασκευή αποσπασμάτων από μετάφραση του Γ. Γρυπάρη). 27/6: «Οιδίπους εξόριστος» (βασισμένο στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ») της Sahika Tekand από την Τουρκία. 28/6: «Η αναμονή της Ηλέκτρας» (βασισμένο στην «Ηλέκτρα») σε σκηνοθεσία Randee Trabitz (Oasis Theatre Company) και «Ηλέκτρας χώρα» σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση (Watt Theatre Company). 29/6: «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Nikolay Roschin και γενική καλλιτεχνική εποπτεία Valeri Fokin. 30/6: «Οιδίπους», παράσταση - άσκηση βασισμένη σε κείμενα του Σοφοκλή και του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Αλεξέι Λεβίνσκι. 1/7: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Satoshi Miyagi (Ku Nauka Theatre Company). 2/7: «O δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκη.



«Οιδίπους εξόριστος» από θίασο της Κωνσταντινούπολης