ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στοιχεία αίματος και επικρίσεις

Τριγμοί στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, που δεν επηρεάζουν, όμως, την οικονομική τους συνεργασία

Πέμπτη 27 Μάη 2004

Associated Press

Μπροστά στο γκρεμισμένο του σπίτι...
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα στοιχεία για τα θύματα που προκάλεσε ο ισραηλινό στρατός κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολυήμερης επιχείρησής του στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από παλαιστινιακές πηγές. Οι ανακοινώσεις αυτές συνέπεσαν με τις σκληρές επικρίσεις σε βάρος του Ισραήλ από τη Διεθνή Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της και με τη διπλωματική ψυχρότητα που έχει προκαλέσει η τακτική του ισραηλινού στρατού στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.

Τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση «Ουράνιο Τόξο» την περασμένη βδομάδα στη Ράφα, εκ των οποίων οι 25 είναι μικρότεροι των 18 ετών. Επίσης, τραυματίστηκαν 280, από τους οποίους οι μισοί είναι μικρά παιδιά. Αυτό ανακοίνωσε χτες, ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του προσφυγικού καταυλισμού, Αλί Μούσα. Ο Μούσα έδωσε και συνολικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι σήμερα, μόνο στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει 380 Παλαιστινίους.

«Συλλογική τιμωρία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» χαρακτηρίζει, από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τις καταστροφές περιουσιών από τον ισραηλινό στρατό. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι μέσα στο 2003, 600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά (ανάμεσά τους 100 παιδιά) και κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση «δυσανάλογης και ακραίας βίας», ενώ επικρίνει ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τις επιθέσεις αυτοκτονίας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ισραηλινός στρατός παραμένει στην περίμετρο της Ράφα ενώ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, παρατηρείται σχετική ενίσχυση των δυνάμεών του. Στον καταυλισμό, χτες, 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά γειτονικού ισραηλινού παρατηρητηρίου ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο φράκτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ.

Διπλωματικές τριβές, οικονομικές συμφωνίες

Αρνήθηκε πρόσκληση της ισραηλινής κυβέρνησης να μεταβεί στο Ισραήλ ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Βαρύ κλίμα στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις περιέγραφε και η δήλωση του ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, περί «προσωρινής ανάκλησης για διαβουλεύσεις» του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ.

Ο Γκιούλ, ένα 24ωρο νωρίτερα, σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο επέκρινε, για άλλη μια φορά, τις τακτικές του ισραηλινού στρατού απέναντι στους Παλαιστινίους και προειδοποίησε για «απρόβλεπτες συνέπειες». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «σχεδόν κρατική τρομοκρατία» την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι δεν επηρεάζονται οι οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, ασχέτως αν θα επιδιωχτεί ενίσχυση των σχέσεων και με τους Παλαιστινίους. Τα λόγια του Γκιούλ επιβεβαιώθηκαν από την υπογραφή συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ισραηλινό υπουργό Υποδομών, Τζόζεφ Παρίτζκι, και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Χίλμι Γκιούλερ, για την κατασκευή ηλιακού σταθμού στο Ισραήλ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν παραστεί στην υπογραφή συμφωνίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής «Dorad Energies Ltd» και της τουρκικής «Zorlu Holding» για την ανέγερση 3 εργοστασίων φυσικού αερίου στο Ισραήλ.