ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ασάφειες, μάχες, αποκαλύψεις προκαλούν τριγμούς
Πέμπτη 27 Μάη 2004

Associated Press

Μόνιμα με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αποφασισμένη να πετύχει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που «θα νομιμοποιεί» την παρουσία και τη δράση των κατοχικών δυνάμεων, υπό τον τίτλο της «πολυεθνούς» δύναμης στο Ιράκ και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα «παραδοθεί η εξουσία» σε μια μεταβατική διορισμένη κυβέρνηση, εμφανίζεται η Ουάσιγκτον. Ο στόχος της, όμως, δε μοιάζει τόσο εύκολος, καθώς το κείμενο απόφασης που κατατέθηκε είναι αρκετά ασαφές, με αποτέλεσμα ακόμη και η συνυπογράφουσα Βρετανία να «ερμηνεύει» κατά το δοκούν το περιεχόμενό του.

Ετσι, όπως έλεγε, χτες, ο Τόνι Μπλερ, Λονδίνο και Ουάσιγκτον «συμφωνούν σε πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και στην παρουσία μιας πολυεθνούς δύναμης υπό αμερικανική διοίκηση». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση θα λαμβάνει αποφάσεις στρατηγικής και πολιτικής, τη διαχείριση των οποίων, όμως, θα αναλαμβάνει η πολυεθνής δύναμη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μπλερ είχε, σαφώς, πει ότι η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα βέτο σε επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και θα είναι αυτή που θα δίνει την τελική έγκριση.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, αν και υποστήριξε ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις της ιρακινής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις «θα υπερασπίζουν εαυτούς ακόμη και με επιχειρήσεις που θα βρίσκουν αντίθετη την ιρακινή κυβέρνηση». Το εύρος των εξουσιών της μεταβατικής κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της δράσης των κατοχικών δυνάμεων, καθώς και στον τομέα της διαχείρισης και της αξιοποίησης των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας είναι τα δύο κύρια σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους του διορισμένου συμβουλίου, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και σύμφωνα με Γάλλους, Ρώσους και Γερμανούς.

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος έχει αρκεστεί να διαμηνύσει ότι «αυτές οι λεπτομέρειες» θα επιλυθούν με ανταλλαγή «επιστολών» μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει, με βάση τον προγραμματισμό τους, μετά τη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, χτες, αμερικανικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν διαρροές που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από την Ουάσιγκτον και πάλι, σύμφωνα με τις οποίες έχει, ήδη, αποφασιστεί να αναλάβει την πρωθυπουργία του Ιράκ ο Χουσαΐν αλ Σαχριστάνι, σιίτης πυρηνικός επιστήμονας, που έχει φυλακιστεί από τον Σαντάμ, είναι σύμβουλος του Μεγάλου Αγιατολάχ των σιιτών και ήταν ένας από τους επιστήμονες που «επέμεναν» για την ύπαρξη οπλοστασίου μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Μάχες και νέες αποκαλύψεις

Τουλάχιστον 100 υποστηρικτές του Μουκτάντα Σαντρ υποστηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν, κατά τη διάρκεια σκληρών νυχτερινών συγκρούσεων στη Νατζάφ. Οι τοπικές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν 24 νεκρούς και 50 τραυματίες. Στην ίδια πόλη συνελήφθη, χτες, ο στενός συνεργάτης και κουνιάδος του Σαντρ.

Στη Βαγδάτη, 2 Ρώσοι τεχνικοί σε ηλεκτρικό σταθμό σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ενέδρα, ενώ από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν, σε άλλο σημείο, 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 9. Η ρωσική εταιρία «Interenergoservis» ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των υπαλλήλων της. Στη Μπαακούμπα, 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, ενώ στην Καρμπάλα κατοχική βάση δέχτηκε επίθεση με όλμους. Τέλος, στο Κιρκούκ ένα ζευγάρι Ιρακινών εκτελέστηκε «κατά λάθος» από αμερικανικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, η «Ουάσιγκτον Ποστ» έριχνε φως από άλλη μια γωνία στο θέμα «βασανιστήρια». Υποστήριζε ότι με βάση την κατάθεση του συνταγματάρχη Τόμας Πάπας, στον οποίο «ανήκει» η ιδέα της χρήσης σκύλων για εκφοβισμό κρατουμένων, η πρότασή του είχε εγκριθεί τόσο από τον διοικητή των φυλακών Αμπού Γράιμπ, Τζέφρι Μίλερ, όσο και από τον κατοχικό διοικητή, Ρικάρντο Σάντσες.