ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Πολυεθνικές και ΕΕ ποδοπατούν τους εργαζόμενους στο Φάρμακο

Περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ»

Πέμπτη 27 Μάη 2004

Ο Γιώργος Τούσσας ενώ συζητά με τους εργαζόμενους
Το αγωνιστικό προσκλητήριο για αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που απευθύνει το ΚΚΕ προς κάθε εργαζόμενο και η ανάγκη που προβάλλει το Κόμμα για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου που θα συγκρουστεί μετωπικά με τον ευρωμονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, «ήχησαν» χτες το πρωί μέσα στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ». Τη δυνατή και ξεκάθαρη φωνή του Κόμματος μετέφερε στις εργαζόμενες και εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συνομιλώντας μαζί τους στο χώρο της τραπεζαρίας του εργοστασίου. Στην περιοδεία συμμετείχε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο Ζωή Σώκου.

Το πρώτο στοιχείο που κατέθεσε ο Γ. Τούσσας στην κρίση των εργαζομένων, είναι το εξής γεγονός: «Είμαστε στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δε γίνεται καμία ουσιαστική κουβέντα από τα άλλα κόμματα για τις θέσεις τους σχετικά με την ΕΕ». Πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, σημείωσε. «Αλλωστε τι να πουν στους εργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ; Τι να πει ο ΣΥΝ που υπερασπίζεται ανερυθρίαστα τον ευρωμονόδρομο; Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση σε κάθε εργασιακό χώρο. Σπάει τη σιωπή. Αυτό που επιδιώκουν τα κόμματα της ευρωυποταγής με αυτή την τακτική είναι να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε από τις 14 Ιούνη να προωθήσουν με μεγαλύτερη ένταση τα αντεργατικά σχέδια που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία των Βρυξελλών».

Αναφερόμενος ειδικά στον τομέα του Φαρμάκου προειδοποίησε ότι οι θέσεις των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες είναι επισφαλείς. «Οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα παιχνίδια των πολυεθνικών που ελέγχουν πλέον πλήρως το χώρο του Φαρμάκου μπορούν να ποδοπατήσουν εργασιακά δικαιώματα, κατακτήσεις, τις θέσεις εργασίας, να διαλύσουν την υποδομή. Λέμε ξεκάθαρα ότι και το φάρμακο είναι από τους βασικούς τομείς που πρέπει να τεθούν κάτω από τον δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο». Δεν μπορεί, όπως επισήμανε, από τις πολυεθνικές να καθορίζονται οι πρώτες ύλες, η έρευνα, η παραγωγή, οι τιμές και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος της υγείας του λαού.

«Γι' αυτό σήμερα - συνέχισε - έχουν συμφέρον να ψηφίσουν ΚΚΕ και να συμμετέχουν αποφασιστικά στους αγώνες και όσοι εργαζόμενοι δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, όμως βλέπουν την ανάγκη της αντίστασης και της αντεπίθεσης, έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός που έχουν στήσει οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο για να επιβάλλουν άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των λαών και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Ισχυρό λοιπόν ΚΚΕ, για να δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα για να ανακουφιστούν με τις άμεσες διεκδικήσεις του, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Ισχυρό ΚΚΕ για να ενισχυθεί η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία και θα απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ».