ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στους δρόμους για το μεροκάματο

Με επιτυχία δόθηκε χτες η στάση εργασίας που οργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις

Παρασκευή 28 Μάη 2004

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«1.100 ευρώ βασικό μισθό αλλιώς και τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ», φώναξαν ξανά και ξανά εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι χτες με τη συμμετοχή τους στην 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4μ.μ.) και την πορεία που ακολούθησε, έδωσαν ένα δυνατό «χαστούκι» στην προκλητική αδιαλλαξία των ξενοδόχων και της κυβέρνησης. Που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η μάχη που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας σε συνεργασία με τα επιχειρησιακά σωματεία μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας, αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους αγωνιστικούς καρπούς. Η χτεσινή συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην κινητοποίηση διέψευσε στην πράξη και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα «έσπερναν»... την απαισιοδοξία στον κλάδο. Το αγωνιστικό ραντεβού των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας ανανεώθηκε για την επόμενη μάχη, την πανελλαδική απεργία στις 17 Ιούνη.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε οριστεί για τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από πολύ νωρίτερα είχε αρχίσει να δίνεται η μάχη στους χώρους και στις πύλες των ξενοδοχείων. Γύρω στις 12.30 άρχισαν να φτάνουν στον τόπο της συγκέντρωσης οι απεργοί με τα πανό τους από διάφορα ξενοδοχεία της Αθήνας. «Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τα δικαιώματά μας. Δεν κάνουμε πίσω. Δε διαπραγματευόμαστε τη φτώχεια που μας προσφέρουν. Είμαστε εδώ και δίνουμε τη μάχη», δήλωσε ο Χρήστος Κατσώτης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και η πρώτη στάση έγινε στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας, στη Σταδίου. Οι ξενοδόχοι είχαν φροντίσει να απουσιάζουν από τα γραφεία τους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όμως απάντησαν με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου στο κτίριο των ξενοδόχων. Η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων ανάγκασε τον γραμματέα της Ομοσπονδίας των ξενοδόχων Γ. Καλίγερο να «εμφανιστεί»...

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου και διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων, ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους. Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου των ξενοδόχων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για το γεγονός, και πως στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων εργάζονται εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι με σύμβαση μιας μέρας!

«Θέλουμε συμβάσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», «σταθερή και πλήρη εργασία όχι στη σύγχρονη δουλεία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τη διάρκεια της πορείας στη Βουλή. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα σε όλα τα κόμματα της Βουλής.