Τελευταίο «χαίρε» στο σ. Θάνο Ζαφειρόπουλο
Σάββατο 29 Μάη 2004

To τελευταίο «χαίρε» είπαν, χτες το απόγευμα, συναγωνιστές, σύντροφοι, φίλοι και οι συγγενείς του, στο σύντροφο Θάνο Ζαφειρόπουλο, από το κοιμητήριο της Βουλιαγμένης όπου και κηδεύτηκε.

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, για τη ζωή και τη δράση του Θ. Ζαφειρόπουλου, εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» που ο σύντροφος τίμησε ως αρχισυντάκτης την περίοδο της κατοχής (1943-44) και με τη μεταπολίτευση την περίοδο 1974 - '78, μίλησε ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και την ΕΣΗΕΑ μίλησε ο παλαίμαχος αντιστασιακός δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσφορά του στον αγώνα του λαού μας την περίοδο της Κατοχής αλλά και μετά με το δημοσιογραφικό του έργο, για την αληθινή και σωστή ενημέρωση. Ιδιαίτερα σημείωσε το παράδειγμα της δημοσιογραφίας που αφήνει στους νεότερους συναδέλφους δημοσιογράφους.

«Σε όλη σου τη ζωή πάλεψες και στάθηκες ορθός. Πάλεψες και έμεινες πιστός στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά της προόδου, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Αντεξες σε όλες τις δυσκολίες, τους κατατρεγμούς και τις δοκιμασίες. Πρόσφερες όπου βρέθηκες και όπου σ' έταξε το Κόμμα σου, το ΚΚΕ. Εδωσες για την υπόθεση του κομμουνισμού τον καλύτερο εαυτό σου. Και έφυγες αταλάντευτος, ανυποχώρητος και γενναίος», υπογράμμισε ο Γιώργης Μωραΐτης, αποχαιρετώντας το σύντροφο Θ. Ζαφειρόπουλο. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική του διαδρομή και πορεία, από το 1911 που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και, κατόπιν πρόσφυγας όπου έζησε και μεγάλωσε στο Βόλο. «Με την ένταξή του στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, απ το 1943 μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Με τη δημοσιογραφική του δουλιά στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Καρύτσα και ως αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" αλλά και με τη δουλιά του σε άλλες εφημερίδες του αγώνα, στην παρανομία και τη νομιμότητα». Και ο Γ. Μωραίτης κατέληξε: «Ανήκες σύντροφε, συναγωνιστή, φίλε και συνάδελφε Θάνο στην ηρωική γενιά των δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης. Στους αγωνιστές εκείνους που με τη δράση και το έργο τους αναδείχτηκαν στη μαχόμενη δημοσιογραφία. Θα σε θυμούμαστε και θα μας εμπνέεις, με το έργο και την τίμια στάση σου, παντοτινά».

Εκτός από την αντιπροσωπεία του «Ρ», στην κηδεία παραβρέθηκε, αντιπροσωπεία των Αντιστασιακών δημοσιογράφων και από την ΕΣΗΕΑ ο β' αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Ράμμος. Ενώ, ανάμεσα στα στεφάνια ξεχωρίσαμε εκείνα της ΚΕ του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», της αγαπημένης του εφημερίδας, της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.