ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Τεράστιο πολιτισμικό έγκλημα
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004

Η φωτογραφία έχει ληφθεί τον Ιούνη του 2003 και δείχνει έναν υπάλληλο του Μουσείου της Βαγδάτης να φυλάει ό,τι απέμεινε από τους θησαυρούς του
Ενας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από τον περσινό Ιούνιο, οπότε η «προσωρινή» αμερικανική διοίκηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι «βρέθηκε» το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Ελάχιστες μέρες μετά από αυτή την ανακοίνωση, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», με άρθρο - «μνημείο» προπαγανδιστικής «δημοσιογραφίας», «διαπίστωνε» πως «τελικά, αυτό που χάθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης ήταν η αλήθεια».

Στο ίδιο άρθρο εμφανιζόταν ο διευθυντής του Μουσείου Βαγδάτης, Ντόνι Τζορτζ, να «τα μασάει» και να λέει ότι «χάθηκε ένα μικρό μόνο μέρος της συλλογής (για την ακρίβεια, 33 αντικείμενα άνευ αξίας)» και να επιρρίπτει το «θόρυβο στις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης».

Από τότε ο «Ρ» εφιστούσε την προσοχή στο γεγονός ότι η λεηλασία της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, θα «συνοδευόταν» από τέτοια «τεχνάσματα». Μόλις χτες, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ...ανέβασαν ξανά τον αριθμό των λεηλατημένων και μη ανευρεθέντων θησαυρών του Μουσείου Βαγδάτης, σε 15.000, περίπου, αντικείμενα. Ποιος να θυμάται ένα χρόνο μετά τις «πονηριές» του «Γκάρντιαν»...

«Γνωρίζουμε, είμαστε σίγουροι, πως αρχαιολογικά ευρήματα από το Ιράκ περνούν από την Τουρκία και το Ιράν, αλλά δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από τις χώρες αυτές», τόνισε χτες ο Ντόνι Τζορτζ, στο περιθώριο διήμερης διάσκεψης υπευθύνων των τελωνείων και των υπηρεσιών ασφάλειας πολλών γειτονικών του Ιράκ χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Ντ. Τζορτζ είπε πως η Ιορδανία, η Συρία, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται με το Ιράκ στον τομέα αυτό και έχουν κατασχέσει από τους λαθρεμπόρους περισσότερα από 1.500 αντικείμενα. Ομως, επισήμανε, περισσότερα από 15.000 σημαντικά κομμάτια διαφόρων περιόδων έχουν εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους ένα άγαλμα Σουμέριου βασιλιά από χαλαζία, που χρονολογείται από το 2400 π.Χ., και το άγαλμα (720 π.Χ) από ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες ενός Νούβιου, στον οποίο επιτίθεται ένα λιοντάρι.

Ο Καρλ Χάινς Κιντ, ανώτατος αξιωματούχος της Ιντερπόλ, υπογράμμισε πως στο Ιράκ υπάρχουν 100.000 αρχαιολογικοί χώροι, από τους οποίους φυλάσσονται μόνον οι 10.000. Για να καταλήξει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη λεηλασία των ιρακινών αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να τιμωρούνται οι δράστες και η καταστροφή της ιστορίας ενός ολόκληρου πολιτισμού». Η δήλωση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως οι αρχαιότητες που έπεσαν θύματα αρχαιοκαπηλίας είναι υπερπολλαπλάσιες από τον αριθμό που ανακοινώθηκε επισήμως για το Μουσείο Βαγδάτης, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη «λήξη» του πολέμου.