ΖΩΝΗ
Αντί για μεροκάματο ... κρουαζιερόπλοια

Κλείνουν δύο επισκευαστικές βάσεις

Τετάρτη 2 Ιούνη 2004

Αντιμέτωποι με τη δραστική συρρίκνωση του χώρου που καταλαμβάνει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη θα βρεθούν από τα μέσα του Ιούλη οι εργατοτεχνίτες, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ίδια τη λειτουργία της Ζώνης και το δικαίωμά τους στη δουλιά που ήδη έχει χτυπηθεί βάναυσα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της κυβερνητικής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αποφάσισε να κλείσει τις επισκευαστικές βάσεις του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και του Νέου Μόλου Δραπετσώνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου οι προβλήτες αυτοί να μετατραπούν σε ντόκους υποδοχής κρουαζιερόπλοιων!

Τα διαλυτικά σχέδια σε βάρος της Ζώνης ανακοινώθηκαν χτες προς τα σωματεία των εργαζομένων, στη διάρκεια της συνάντησής τους με το νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ν. Γιαννή. Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται να αφήσουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο απέναντι στους εργατοτεχνίτες, τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος στις 3 Μάη δήλωνε σε όλους τους τόνους προς τους εκπροσώπους των σωματείων της Ζώνης και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Πατσιλινάκο, στη διάρκεια συνάντησής τους στο ΥΕΝ, ότι η λειτουργία της Ζώνης «δεν πρόκειται να ανασταλεί πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων»!

Μάλιστα, η συρρίκνωση της Ζώνης έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, καθώς οι υπηρεσίες του ΟΛΠ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της Ζώνης, από τον περασμένο μήνα έχουν ξεκινήσει «κάτω από το τραπέζι», να απορρίπτουν αιτήσεις για επισκευές πλοίων, ώστε να είναι σίγουρο ότι οι ντόκοι της Ζώνης θα είναι κενοί από τον Ιούλη και μετά! Αυτό, όταν τα μεροκάματα στη Ζώνη είναι λιγοστά και η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 85% με 90%!

Τα σωματεία, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και τις χαρακτηρίζουν ως «μερική άρση της λειτουργίας της Ζώνης». Κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια και επισημαίνουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Ζώνης, βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό και άμεσα θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.