ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004

Πάκης Ανθούλης
Φωτ.

Ο αγαπημένος μας αδελφός ΠΑΚΗΣ Γ. ΑΝΘΟΥΛΗΣ, οδοντίατρος, «έφυγε» από κοντά μας στις 16 Ιούνη 2003 και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά μας.

Ο Πάκης Ανθούλης από τα εφηβικά χρόνια του ως το τέλος της ζωής του, ήταν αγωνιστής κομμουνιστής. Από την ΕΠΟΝ που πρωτοοργανώθηκε ως μαθητής στο χωριό του Λαγκάδια, και την προσχώρησή του στην ίδια περίοδο στο ΚΚΕ, παρέμεινε πιστός και με συνέπεια υπηρέτησε την πατρίδα και τα συμφέροντα του λαού, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Γι' αυτό και υπέστη τα βασανιστήρια που οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και το παρακράτος επιφύλαξαν στους αγωνιστές. Εξορία στην Ικαρία, μεταφορά του στο Μακρονήσι, τον γνωστό τόπο όπου μαρτύρησαν οι αγωνιστές του λαού και άφησαν εκεί τα κόκαλά τους εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες. Ομως τις ψυχές και τα οράματα δεν μπόρεσαν να τα πάρουν. Κι αυτά τα οράματα παραμένουν φωτεινός φάρος και σήμερα.

Τι και αν πέρασε τόσος καιρός από το θάνατο του Πάκη Ανθούλη! Εμείς συνεχίζουμε να ζούμε και να δρούμε μέσα στο προοδευτικό κίνημα και στο ΚΚΕ.

Το μνημόσυνό του θα γίνει στις 6 Ιούνη στο Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων στις 10.00 π.μ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου: Τα αδέλφια του Βάσω, Λιλίκα, Κώστας και Φίκος από 100 ευρώ ο καθένας και ο ανιψιός του Γιάννης Κωνσταντινόπουλος 50 ευρώ.

* **

Τιμώντας τη μνήμη όλων των κομμουνιστών πατριωτών, οι οποίοι υπέστησαν βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, ή εκτελέστηκαν, ως «αντίτιμο» των αγώνων τους για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, με κέντρο τον άνθρωπο, προσφέρω 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης-Ιερόθεου στο τιμημένο ΚΚΕ για να συνεχίσει το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα του για τα δίκαια των λαών.

Κώστας Μιχαλακάκος
Βάσω Ζαχαριά

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΑΡΙΔΗ, μέλους του Παραρτήματος Πατησίων-Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος πέθανε και κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο στις 21 Μάη 2004 και αντί για λουλούδια στον τάφο του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Το παράρτημα 30 ευρώ και οι Χρήστος Μποσμής και Σωκράτης Σωτηρόπουλος από 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ (δάσκαλου Κωτσάρα) προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η γυναίκα του Ελευθερία

* * *

Φωτ.

Πλήρης ημερών και σχεδόν αιωνόβιος, «έφυγε» στη Μενδενίτσα Λοκρίδας, όπου και κηδεύτηκε, ο αείμνηστος αγωνιστής και θαυμάσιος άνθρωπος ΓΙΑΝΝΗΣ Στάθη ΦΑΦΟΥΤΗΣ.

Ο μπαρμπα - Γιάννης ή Γιαννάκος, όπως του 'μεινε από τα νεανικά χρόνια του, ήταν από τις πιο σημαντικές, αλλά και ευγενικές μορφές του χωριού μας. Σεβάσμιος και αξιαγάπητος από όλους, εργατικός κι ακούραστος, σεμνός και αθόρυβος, ανιδιοτελής κι αισιόδοξος. Αλλά και πιστός στις ιδέες και στο «πιστεύω» του. Με μια απέραντη καλοσύνη και ανθρωπιά, πάνω από πάθη και μίση. Με τον καλό λόγο του, τις μεστές συζητήσεις του, τις σωστές συμβουλές του. Μέχρι το τέλος της ζωής του, αγέρωχος και λεβέντης. Υπήρξε παράδειγμα ήθους κι αξιοπρέπειας.

Η ζωή του και η ιστορία του, ολόκληρο βιβλίο. Υποδηματοποιός στο επάγγελμα, καθώς και ο αδελφός του, ο Χρήστος και τα ξαδέλφια του. Από τα προπολεμικά χρόνια στο μεροκάματο και στον αγώνα. Στο επάγγελμα και στη Σχολή του πρωτοπόρου κομμουνιστή Γιώργη Γιαταγάνα.

Εντάσσεται στο προοδευτικό κίνημα. Οπαδός, ψηφοφόρος και μέλος του ΚΚΕ. Στον πόλεμο του 1940-41 στο Αλβανικό μέτωπο, υπαξιωματικός.

Στην Κατοχή 1941-44 στην Εθνική Αντίσταση. Το 1943 επικεφαλής της πρώτης Μαχητικής Ομάδας του χωριού. Στη συνέχεια στέλεχος του Εφεδρικού Λόχου του ΕΛΑΣ. Συμμετέχει σε διάφορες αποστολές και μάχες. Το 1944 εκλεγμένο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Μαζί του στον αγώνα και η θειά Σωτήρω. Η συντρόφισσα της ζωής του, που κοντεύει κι αυτή να τα εκατοστήσει. Ας είναι αυτά τα λόγια κοντά της παρηγοριά.

Το Σάββατο, 5 Ιούνη, θα γίνει στη Μενδενίτσα το 40ήμερο μνημόσυνο του μπαρμπα - Γιάννη.

Στη μνήμη του, ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Ο ανιψιός του Γιώργης Μωραΐτης