Εικαστικές προσκλήσεις στη Σύρο
Κυριακή 13 Ιούνη 2004

Δημιουργία του Γ. Γαΐτη
Σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες φιλοξενούν, για δέκατη συνεχή χρονιά, τα «Ερμουπόλια» στη Σύρο. Το φιλότεχνο κοινό που θα επισκεφτεί το νησί θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκθέσεις των: Γιάννη Γαΐτη και Θάνου Τσίγκου, Απόστολου Λάβδα και Μιχάλη Μακρουλάκη. Τα «Ερμουπόλια» αποτελούν ένα αξιόλογο εκθεσιακό θεσμό, με «ψυχή» το συλλέκτη, εικαστικό σύμβουλο του δήμου και διευθυντή της Πινακοθήκης Κυκλάδων, Κώστα Ιωαννίδη, στον οποίο οφείλεται και η μεγάλη εκθεσιακή άνθηση του νησιού τα τελευταία καλοκαίρια. Πιστεύοντας πως «η τέχνη δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα, αλλά στο κοινό όλης της Ελλάδας», στα δέκα αυτά χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν παρουσιάσει το έργο τους γνωστοί εικαστικοί μας δημιουργοί, όπως οι: Π. Τέτσης, Κ. Τσόκλης, Χ. Καράς, Β. Σπεράντζας, Σ. Καραβούζης, Θ. Μανωλίδης, Θ. Πανταλέων, Α. Δρούγκας, Ο. Ζούνη, Γ. Μιγάδης, Γ. Κόττης, κ.ά.

Τα φετινά εικαστικά «Ερμουπόλια» θα ξεκινήσουν στις 3 του Ιούλη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τη μεγάλη ιστορική έκθεση «Θάνος Τσίγκος - Γιάννης Γαΐτης». Θα παρουσιαστούν 50 πίνακες του Θ. Τσίγκου και 40 έργα του Γ. Γαΐτη. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Μπία Παπαδοπούλου, ξετυλίγεται χρονολογικά και καλύπτει την αναδρομική πορεία των δύο αυτών ζωγράφων, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 1956 στην «πόλη του φωτός», το Παρίσι. Ο Θ. Τσίγκος υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός στην άμορφη ζωγραφική, την οποία ο Γ. Γαΐτης ασπάστηκε παροδικά, όταν πρωτοβρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50 στο πρωτοποριακό Παρίσι, όπου επικρατούσε αυτή η τάση. Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο, δίνει έμφαση σε αυτή την περίοδο των κοινών εικαστικών αναζητήσεων των δύο καλλιτεχνών, επισημαίνει τις μορφολογικές ομοιότητες και πιθανές αλληλοεπιδράσεις και σκιαγραφεί τη μετεξέλιξη των επιρροών σε καθαρά προσωπική γραφή. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται από κοινού έκθεση του Θ. Τσίγκου και του Γ. Γαΐτη, δύο ζωγράφων που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον αμοιβαία εκτίμηση και θαυμασμό, συναισθήματα που εκφράζονται μέσα από το ίδιο τους το έργο.

Εργο του Θ. Τσίγκου
Παράλληλα με την παραπάνω παρουσίαση, εγκαινιάζεται στις 10 του Ιούλη στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη» ατομική έκθεση του Απόστολου Λάβδα. Θα εκτεθούν (έως τις 28 του Ιούλη), αντιπροσωπευτικοί πίνακες του καλλιτέχνη, δημιουργίες των τεσσάρων τελευταίων ετών, από τις γνωστές ενότητες των δρομέων και των ιππέων, καθώς και κάποια πρόσφατα έργα με περιστέρια, σύμβολα ειρήνης. Τα έργα μεικτής τεχνικής, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, αντικατοπτρίζουν την αγάπη του καλλιτέχνη για την εξπρεσιονιστική χειρονομιακή γραφή, την αυθόρμητη καλλιτεχνική πράξη, το εκφραστικό χρώμα, τις ανάγλυφες ματιέρες και το παιχνίδι με τις ύλες. Οπως σημειώνει στον πρόλογο του καταλόγου η Μπ. Παπαδοπούλου, «ο Λάβδας αποποιείται τη λεπτομέρεια προς χάριν του συνολικού παλμού της σύνθεσης. Καταργεί τα παραδοσιακά μαύρα περιγράμματα που περικλείουν και οριοθετούν ξεκάθαρα τις φόρμες και χρησιμοποιεί αποσπασματικά λευκές χαράξεις, ενώ προσδίδει κυρίως στο χρώμα, τις περιγραφικές ιδιότητες της σχεδιαστικής γραμμής».

Στον ίδιο χώρο εγκαινιάζεται στις 7 του Αυγούστου αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη, με τίτλο «Σχεδόν πενήντα...», δηλαδή σχεδόν μισός αιώνας ζωγραφικής. Γέννημα-θρέμμα της Ερμούπολης Σύρου, ο Μ. Μακρουλάκης «αφηγείται» στην έκθεση αυτή την εικαστική του ιστορία. Εκτίθενται (έως 30/8) οι πρώτοι πίνακες του καλλιτέχνη, δύο μικρές θαλασσογραφίες του 1995, όπως και οι πρώτες σκηνογραφίες και θεατρικές μακέτες που έκανε ο καλλιτέχνης το 1959 για τη «Ζιζέλ». Παρουσιάζονται, επίσης, συνθέσεις με γυμνά, τοπία της δεκαετίας του '60, κυρίως κυκλαδίτικα, νεκρές φύσεις από το 1960 μέχρι σήμερα, καθώς και τα πρόσφατα «Επαθλα». Η έκθεση «σκιαγραφεί» την εικαστική του πορεία. Μία πορεία που συνυφαίνει την ακραία ρεαλιστική λεπτομέρεια με την ονειρική, συχνά σουρεαλιστική διάθεση.



Εργο του Μ. Μακρουλάκη

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ