ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Εντείνεται η κοροϊδία για τις τιμές

«Το σχέδιο για την προστασία του καταναλωτή αποδίδει», υποστηρίζει - μιλώντας σοβαρά - ο υπουργός Ανάπτυξης

Πέμπτη 10 Ιούνη 2004

Πέτροβας Σπύρος

Την ώρα που οι τιμές των υγρών καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, μία απειροελάχιστη μείωση του ενός λεπτού ανά λίτρο, έδωσε χτες την αφορμή στην κυβέρνηση να πανηγυρίσει ότι η πολιτική της στο θέμα αντιμετώπισης των αυξήσεων στα καύσιμα, είχε αποτέλεσμα! Το ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών, δήλωσε - και το δήλωσε στα σοβαρά - πως «το σχέδιο δράσης για την προστασία του καταναλωτή αποδίδει»!

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, αφού εδώ και μια βδομάδα οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει σημαντικά (περί το 10-12%), ενώ στη χώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης, μείωσαν την τιμή μόλις... ένα - ενάμισι λεπτό το λίτρο. Βεβαίως, ο υπουργός που δεν έχασε την ευκαιρία να παραστήσει ότι αποδίδει η κυβερνητική πολιτική, δεν εξήγησε γιατί η μείωση στη λιανική τιμή είναι τόσο μικρή, ενώ με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5-6 λεπτά. Για το θέμα, υποτίθεται ότι υπήρξε... δέσμευση των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχουν, μέχρι αύριο Παρασκευή οι συνολικές μειώσεις στην τελική τιμή να ανέρχονται στα περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο.

Ακάθεκτος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε επίσης ότι «η αύξηση των ελέγχων, η ουσιαστική ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού και οι άλλες μας παρεμβάσεις αποδίδουν, και τις προσεχείς μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα στις τιμές της βενζίνης». Ετσι απλά είναι κατά την κυβέρνηση τα πράγματα. Στενάζει ο λαός από την ακρίβεια και την ασυδοσία των ιδιωτικών μονοπωλίων και αυτή επαίρεται ότι προστατεύει τον καταναλωτή!

Και επειδή όλα στα στοιχεία το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στην κερδοσκοπία των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας, χτες η περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 218.000 ευρώ ή 3% επί του ετήσιου τζίρου τους, σε 8 πρατήρια της Αρτας επειδή διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν στην ίδια τιμή! Αυτό στην... ελεύθερη αγορά λέγεται «εναρμονισμένη πρακτική» και τιμωρείται.