ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προχωρά το σχέδιο «απεγκλωβισμού - προσάρτησης»
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004

Associated Press

Ο δεκαοχτάχρονος Παλαιστίνιος «πολεμούσε» με πέτρες τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Αριέλ Σαρόν για διαφθορά και κατά συνέπεια η υπόθεση κλείνει οριστικά», ανακοίνωσε, χτες, το απόγευμα, η Γενική Εισαγγελία του Ισραήλ. Με την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναζητήσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, όσον αφορά στο σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το δεύτερο είχε θέσει ως όρο την απεμπλοκή Σαρόν από τα σκάνδαλα.

Παρά τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιρρήσεις και αντιδράσεις, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του απεργάζονται, ήδη, «πτυχές» του σχεδίου, ιδιαίτερα εκείνες που είναι και οι πλέον επικίνδυνες για τους Παλαιστινίους. Σύμφωνα με διπλωματικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, διαβεβαίωσε το Συμβούλιο των Εποίκων, «Γιέσα», ότι θα χτιστούν χιλιάδες νέες κατοικίες στους εποικισμούς που θα παραμείνουν στη Δυτική Οχθη και τα σχέδια ανέγερσής τους θα είναι έτοιμα εντός 3 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο Μοφάζ φέρεται να αναφέρεται στα τρία μεγαλύτερα εποικιστικά συγκροτήματα Γκους Ετζιόν, Μάαλε Αντουμίμ και Αριέλ. Μάλιστα, γύρω από τον τελευταίο, ο οποίος βρίσκεται στο μέσον της βόρειας Δυτικής Οχθης, περίπου 20 χιλιόμετρα μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, έχουν, ήδη, αρχίσει οι εργασίες απαλλοτρίωσης και καταστροφής παλαιστινιακών περιουσιών για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους, με τρόπο τέτοιο, ώστε να περικλείεται στην ισραηλινή πλευρά ο εποικισμός. Στόχος του Σαρόν είναι, αποχωρώντας από τη Γάζα και από ορισμένους εποικισμούς στη Δ. Οχθη, να προσαρτήσει μεγάλο κομμάτι των υπολοίπων εδαφών.

Νέοι σπασμοί βίας

Εισβολή στη Νάμπλους και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα πραγματοποίησαν, χτες, 20 ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα. Περικύκλωσαν ένα σπίτι, ζητώντας από τους ενοίκους να φύγουν, και άνοιξαν πυρ όταν αυτοί αρνήθηκαν. Στο Μπαλάτα, σκοτώθηκε ένας 18χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά, καθώς οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας που τους πετροβολούσε.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη Νάμπλους σκοτώθηκαν από πλήγμα ισραηλινού ελικοπτέρου μέσα στο αυτοκίνητό τους 2 μέλη της «Φατάχ». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, κατεδαφίστηκε στη Βηθλεέμ το σπίτι ενός καταζητούμενου Παλαιστινίου, ενώ συνελήφθησαν σε διάφορες επιδρομές 9 Παλαιστίνιοι.

Χτες το πρωί, τέλος, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς, όμως, να υπάρξουν άλλα θύματα πλην του καμικάζι. Δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης μέχρι αργά το βράδυ.

Νέες επικρίσεις

«Η ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ενισχύει τον αντισημιτισμό στον κόσμο» υποστήριξε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, επανερχόμενος σε ένα από τα «αγαπημένα» θέματά του, τον τελευταίο καιρό. Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ισραηλινό λαό» αλλά «η ισραηλινή ηγεσία οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων».