Τα τρομοκρατικά
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν υφίσταται νέος τρομονόμος, απλά ενιαιοποιείται το «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» των κρατών της Ευρώπης, έτσι για να... συνεννοούμαστε.

Μόνο που παρέλειψε να μας αναφέρει ότι, ταυτοχρόνως, το «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» της Ευρώπης ενιαιοποιείται με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως άλλωστε δείχνουν και οι τελευταίες αποφάσεις της Κομισιόν. Μήπως οι ΗΠΑ αποτελούν στις μέρες μας τον ορισμό και το διεθνές πρότυπο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν το ξέραμε.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ... ιδεολογικής της ταυτότητας προτίθεται να συζητήσει -μεταξύ άλλων- η Νέα Δημοκρατία στο επικείμενο συνέδριό της, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ετσι το κυβερνών κόμμα προστίθεται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, που επίσης δηλώνουν ότι πρόκειται να πραγματευτούν τα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά τους χαρακτηριστικά.

Φαίνεται λοιπόν ότι... πολλοί σε αυτή τη χώρα έχουν χάσει την ταυτότητά τους και ψάχνουν να τη βρουν. Αυτό σημαίνει (πρακτικά) δυο πράγματα: 'Η όντως έχουμε βρεθεί στην κρισιμότερη καμπή ιδεολογικού προβληματισμού της 10ετιας, ή κάποιοι ψάχνουν νέο περιτύλιγμα για να μας προσφέρουν ίδιες πολιτικές.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νίκος Γκαργκάνας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πολιτικής εποπτείας της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας: Ούτε συζήτηση!

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, λέει, φροντίζει για τις οικονομικές ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε και οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα (που αλλιώς μεταφράζεται σε λιτότητα). Το ότι αυτή η πολιτική έχει «τσακίσει» τους Ελληνες μισθωτούς, τόσες δεκαετίες τώρα, προφανώς δεν απασχολεί.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως δεν απασχολεί το γεγονός, πως οι λίγοι δημιουργούν τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα, συσσωρεύοντας τεράστια πλούτη και οι πολλοί τα πληρώνουν...

Αυτά για εκείνους που πιστεύουν (με αφορμή τις συζητήσεις περί του νέου προέδρου της Κομισιόν) ότι «καλό είναι να υπάρχουν και Ελληνες σε τέτοιες θέσεις». Είναι προφανές, ότι οι μετέχοντες σ' αυτά τα κέντρα δε μιλάνε καμιά... γλώσσα, παρά μόνο αυτή του κέρδους.